HERPES I SAMOPOMOĆ U LIJEČENJU – NEURONAL!

Herpes je bolest izazvana virusom koji ulazi u tijelo kroz sitna oštećenja na koži i sluznici, vežući se na živčana vlakna prenosi se u unutrašnjost organizma. Smatra se da je herpesom obuhvaćeno 90% populacije svih uzrasta. Do danas je poznato osam tipova herpesa, ali najčešći su Herpes simplex i Herpes zoster. Razlikuju se po putevima prijenosa i mjestu pojave u organizmu. Kada viruse u organizam ne može se izliječiti, prisutan je u organizmu cijeli život, aktivira se kada mu nastupe povoljni uvjeti, odnosno kada organizmu oslabi imunitet ili je oslabljen drugom bolesti.

Kada se virus aktivira izaziva osjećaj nelagode, lagano peckanje i svrbež na mjestu izbijanja, a kada  izbije na kožu ili sluznicu javljaju se plikovi koji se pune tekućinom i zatim prelaze u krastu. Zaražena osoba je prijenosnik virusa prije pojave plikova, pa sve do nastanka kraste. Kod herpes simplexa ako ne izazovemo infekciju (zbog svrbeža i grebanja) neće ostati ožiljci, dok kod herpes zostera mogu ostati ožiljci.

Herpes simplex je poznata virusna infekcija koja ima primarnu, a zatim sekundarnu fazu sa povremenim vraćanjem. Kod Herpes simplexa poznata su dva tipa herpesa: tip1 i tip2.

Herpes simplex tip1 (poznat i kao Herpes labialis) vezan je za infekciju usana, usta i lica. Najčešće se prenosi preko usta neposrednim kontaktom (poljubac, kap sline), zaraženom hranom i pićem, kašljanjem i kihanjem. Nakon prvog kontakta virus se nasadi na dio živčanog sustava oko usana i ostaje doživotno prisutan u organizmu. Povremeno, kada mu nastupe povoljni uvjeti, reaktivira se. Najčešći razlog reaktiviranja  je pad imuniteta, prehlada, gripa, stres, povišena temperatura, hladnoća, izlaganje suncu, menstruacija

Infekcija virusom Herpes simplex tip1 je neugodna i relativno bezazlena, ali uglavnom zbog nepažnje komplikacije mogu biti ozbiljne ako se proširi na druge dijelove tijela, naročito oči, gdje može uzrokovati infekciju oka i značajno ga oštetiti, a može zahvatiti i spolne organe (oralni seks, ručnici).

Herpes simplex tip2 često nazivaju i genitalnim herpesom iako se smatra da oko 30% slučajeva potjeće od Herpes simplexa tipa1, a 70% od tipa2. Kod muškaraca se vidljivi simptomi (mjehurići ispunjeni tekućinom) pojavljuju na sluznici penisa i perpuciju, a kod žena počinje upalom stidnice sa osjećajem neugode i svrbeži, a zatim se pojavljuju mjehurići na vanjskim spolnim organima. Bolest se ne može izliječiti, već samo ublažiti antivirusnim lijekovima i mastima.

Herpes zoster je virusno oboljenje koje uzrokuje Varicella zoster, odnosno isti virus koji kod prve zaraze uzrokuje poznate vodene kozice, koje su primarna infekcija u dječjoj dobi, a preboljeli stiču trajni imunitet. Nažalost, nakon preboljene bolesti virus se zadržava u ganglima spinalnih živaca u neposrednoj blizini kičmene moždine i ostaje prisutan cijeli život. U rijetkim slučajevima (oko 5%) dolazi do reaktiviranja Varicelle zoster koja sada uzrokuje Herpes zoster.

Herpes zoster se manifestira pojavom grupiranih mjehurića u obliku traka nalik na pojaseve, najčešće na trupu u predjelu rebara, a rijetko u predjelu spolnih organa i anusa. Vrlo rijetko dolazi do visoke temperature ili malaksalosti, ali češće je popraćen jakim bolovima. Oporavak obično traje 2-4 tjedna, a za razliku od herpes simpleksa, može ostaviti trajne ožiljke.

U rijetkim slučajevima, obično nakon mjesec dana od prestanka simptoma (zarastanja krasti) javlja se na području preboljelog herpesa neobjašnjivo jaka bol.To je komplikacija tzv. postherpetične neuralgije koja može trajati i do četiri mjeseca sa izuzetno jakim bolovima, znojenjem, poremećajem sna, zatvorom, premorom i anoreksijom.

 Liječenje herpesa (simplex i zoster) s blagim simptomima nije potrebno liječiti lijekovima, već samo dodacima prehrani i lokalno mastima. U težim slučajevima liječe se virustaticima, najčešće aciklovirom oralno i lokalno. Aciklovir i slični virustatici zaustavljaju rast na površinu i širenje virusa u okolinu. Ako se na uobičajenom mjestu izbijanja herpesa osjete simptomi poput nelagode ili peckanja i odmah primjeni mast na bazi aciklovira, nerijetko se zaustavi pojava izbijanja herpesa na površinu. Primjena masti na bazi aciklovira ima opravdanje samo dok herpes izbija, a kada izbije na površinu i formiraju se plikovi njen učinak je zanemariv i treba primjenjivati preparate koji isušuju plikove (kupke hipermangana, cinkova pasta, medicinski tekući puder i ….).

Značajnu ulogu ima dodatak prehrani Neuronal!

Zašto Neuronal kapsule dodavati u prehranu kod herpesa?

Poznato je da se virus herpesa veže uz živce na licu, oko usta (herpes labiales) ili u blizini kralježnice (herpes zoster) koji aktiviranjem i razmnožavanjem izbija na površinu tijela često izazivajuči bol. Za brži oporavak oštećeni živci trebaju povećanu količinu određenih nutrijenata (služe kao „građevni materijal“) kojih ne možemo dovoljno dobiti uobičajenom prehranom, već treba posegnuti za dodacima prehrani.

Neuronal kapsule su dodatak prehrani koji sadrži nutrijente koji pridonose bržem oporavku perifernih živaca. Sadrži kompleks nukleotida popraćen B-vitaminima koji su uz nukleotide neophodni za obnovu RNK i DNK i stvaranju energije potrebne za metabolizam unutar stanica.  

Neuronal kapsule značajno doprinose oporavku živaca, naročito kod herpes zostera i postherpetične neuralgije, kod kojih dolazi do značajnog oštećenja perifernih živaca i pojačanih bolova.

Pravovremena reakcija u zaustavljanju i liječenju herpesa ima značajnu ulogu, a to znači da treba reagirati već kod prvih, gotovo zanemarivih simptoma koji ukazuju na izbijanje herpesa.

Prije izbijanja herpesa i pojave plikova:

Dodati u prehranu Neuronal kapsule
Očekivana mjesta izbijanja herpesa mazati s masti na bazi aciklovira

 

Ako je herpes izbio na kožu i pojavili su se plikovi:

Dodati u prehranu Neuronal kapsule
Plikove ispirati pažljivo blagim otopinama (hipermangan, …)
Mazati plikove preparatima koji isušuju rane (medicinski tekući puder, cinkova pasta ….), a ne mastima na bazi aciklovira
Paziti da se plikovi ne inficiraju, a ako dođe do infekcije obratiti se liječniku koji će odlučiti daljnje liječenje
Kod jakih bolova koji se obično javljaju kod Herpes zostera i postherpetične neuralgije (nastalo značajno oštećenje perifernih živaca) treba se obratiti liječniku za daljnju terapiju uz koju kao podršku zadržati u prehrani Neuronal kapsule.  

NARUČI OVDJE –  https://nemecpharmacia.hr/trgovina/dodaci-prehrani/neuronal-rijesenje-za-ostecene-zivce/