LIJEČENJE NAJSAVRŠENIJIM PROIZVODOM PRIRODE; MEDOM!

Med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Med predstavlja jedno od najdivnijih čuda prirode koji nas ne prestaje oduševljavat svojim svojstvima, svestranom djelotvornošću, ali i načinom na koji se dobiva.

Med je jedan od najpopularnijih dodataka prehrani i sigurno ga i vi imate u svojem domu.
Zasigurno ga redovito stavljate u toplu šalicu čaja ili čak kave, a možda neki i u alkoholne napitke.
Popularan je i u tretmanima za uljepšavanje, njegu kože lica i tijela, pa čak i kose.
Sukladno navedenom, upozorili bi vas, da med u kombinaciji s toplim napicima nema svoj puni potencijal, jer na temperaturama iznad 40C gubi ljekovita svojstva, pa pripazite da ga ne koristite u prevrućim napicima. Isto tako koristite drvene, plastične ili porculanske žlice za med jer korištenje metalnih žličica može dovesti do reakcije organskih kiselina i metala.

Kako biste iskoristili najviše ljekovitih svojstva koje med sadrži rastopite ga u mlakoj tekućini ili ga nekoliko minuta držite pod jezikom zbog optimalne resorpcije ljekovitih tvari.
Med je namirnica puna vitamina C,D,E,K,B1,B2,B5,B6 te željeza, magnezija, natrija, kalija, kalcija, fosfora, cinka, joda, bakra, kroma i selena.

Interesantna činjenica povezana s medom je ta da on ne stari tj. ne propada. U Tutankamonovoj grobnici je pronađen jestivi med star više od 3000 godina! U to vrijeme pčela je bila štovana pa je prikazan lik pčele na grbu starog Egipta, a neki od faraona nosili su titulu „Gospodar pčela“. U Indiji se, 4.000 godina prije nove ere, med koristio kao lijek za sve i protuotrov u slučajevima ugriza otrovnih životinja. Muslimani su od davnina med koristili za liječenje, a prema Muhamedu se bolest mogla liječiti na tri načina, rezanjem, paljenjem i medom. I Hipokrat u svojima knjigama navodi recepte za liječenje s medom. U staroj Grčkoj za vrijeme Olimpijade sportaši su jeli med i sušene smokve kako bi postigli što bolje rezultate.
Stoga se naročito preporučuje sportašima zbog energije i stimulacije srca zbog umora i iscrpljenosti.

APITERAPIJA

Apiterapija je sastavni dio prirodne medicine, odnosno primjena pčelinjih proizvoda u liječenju određenih zdravstvenih tegoba, ali i svakodnevna upotreba pčelinjih proizvoda u prehrani kojoj je cilj očuvanje zdravlja odnosno prevencija bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nije samo oralna već i lokalna, što konkretno podrazumijeva aplikaciju putem kože na mjesta gdje je to potrebno, primjerice aplikacija meda na rane koje sporo zarastaju, otopine propolisa na gljivične infekcije stopala i herpes, korištenje pčelinjeg otrova kod reumatskih tegoba, matične mliječi u kremama protiv bora i slično.

Bitno je naglasiti da organizam ne može razviti rezistenciju na pčelinje proizvode, kao što se to događa sa proizvodima sintetskog porijekla. Pčelinji proizvodi zbog svog kompleksnog sastava i sinergijskog djelovanja imaju velik značaj u očuvanju zdravlja i liječenju mnogih bolesti. Pripravci koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve su popularniji, jer njihova upotreba blagotvorno djeluje na organizam.

UPOZNAJTE SE S LJEKOVITOSTI I PRIMJENOM MEDA

Ljekovitost meda ovisi o kvaliteti meda i o vrsti biljke iz koje je dobiven. Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava. Med je lako probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Fitonutrijenti, koji se nalaze u sirovom medu i propolisu, pokazali su svojstva sprječavanja razvoja raka. Flavonoidi u medu, propolisu i peludi, u kombinaciji s ostalim lijekovima, značajno utječu na prevenciju i liječenje tumora.

Svakodnevnom konzumacijom meda u krvi se podiže razina zaštitnih antioksidativnih sastojaka koji imaju antibakterijska svojstva.

U narodnoj medicini poznato je da med pomaže kod ublažavanja simptoma tradicionalne gripe i prehlade. Nizom istraživanja dokazano je da je med najzdraviji zaslađivač za oboljele od dijabetesa tipa 2 i one s visokom razinom kolesterola.

Med poboljšava apsorpciju lijekova te povećava njihovu djelotvornost, a ujedno čisti organizam od štetnih tvari. Pomaže u liječenju gastritisa, čira na želucu, crijevnih infekcija, smanjuje lučenje želučane kiseline, pomaže u liječenju i detoksikaciji jetre. Koristi se i kod ginekoloških problema, jutarnjih mučnina, bolesti respiratornog sustava, kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis, laringitis. Isto tako, pomaže kod anoreksije ili gubljenja apetita, normalizira peristaltiku crijeva, uklanja opstipaciju i liječi hemoroide.

Jesti med znači imati izvanrednu snagu i pamćenje! Ako ga popijete rastopljenog u toploj vodi on će potencirati stvaranje stolice, a rastopljen u hladnoj zaustavlja stvaranje stolice. Presijeca i bolove u želucu. Temperatura na kojoj se med pije ovisi o njegovoj apsorpciji u krv, tako da, ako ga pijete vrućeg računajte da mu je potrebno 7 minuta da vam se pomiješa s krvlju, a ukoliko ga pijete hladnog potrebno mu je 20 minuta.

Njegovo pravilno korištenje može u potpunosti zamijeniti uporabu lijekova za probavu, a poznat je i po tome da njegova konzumacija onemogućuje nastanak hemoroida. Upotrebom meda pročišćavate krv i olakšava njeno strujanje po tijelu. Jedini je pravi lijek protiv lupanja srca. I ni tu nije kraj njegovom djelovanju jer med uz sve navedeno otklanja i bolove očiju, potrebno ga je samo čistim prstom premazati preko očiju, odličan je lijek za oboljele od žutice, jedna žlica meda ujutro i jedna navečer u intervalu od petnaest do dvadeset dana izliječiti će žuticu. Ni, bolesti kostiju nisu iznimka i na njih med pozitivno utječe, a nervoznim ljudima i onima koji nemaju sna med može pomoći jer smiruje živce.

Zasigurno ga koristite u sezoni viroza, kada su bolovi u grlu svakodnevna pojava. Za tu priliku, kao i kod prehlade krajnika i angina (zagnojene rane) preporučamo vam da med premažete preko zagrijanog platna  zavijete preko vrata i grla. Bolovi u grlu će nestati odmah, a kod angina uz obloge konzumirajte med 5-10 puta dnevno i odmah će te se osjećati bolje.

Ako vas bole leđa ili kičma, mjesta na kojima osjećate bolove nanesite med a preko njega pospite tucani biber u prahu, tretman ponavljajte tri dana.
Preporučena dnevna količina meda za odraslu osobu je između 60 i 100 grama, a za djecu mlađu od 10 godina iznosi do 30 grama. Navedene doze raspodijelite u tri dijela i konzumirajte ujutro, tijekom dana i navečer.

Med prije gutanja dobro otopite u ustima!