Bol u leđima? – uloga nukleotida u Neuronal dodatku prehrani

Periferni živčani sustav ima glavnu ulogu u povezivanju središnjeg živčanog sustava sa ostalim organima u tijelu i udovima.
Ako dođe do najmanjeg poremećaja u tom povezivanju manifestira se sa raznim neugodnim simptomima. Za razliku od središnjeg živčanog sustava, koji je zaštićen koštanim tkivom (lubanja i kralježnica), periferni živčani sustav nije zaštićen i izložen je oštećenjima.Periferni živčani sustav uključuje sve živce izvan središnjeg živčanog sustava. Mozak je u vezi s većinom tijela preko 31 para leđnih živaca koji izlaze iz leđne moždine.

 

Živčane stanice su najmanje jedinice u živčanom sustavu. U organizmu ih ima oko 100 milijardi i svaki neuron je povezan sa oko 10 000 drugih neurona. Živčana stanica sastoji se od tijela stanice, dendrita i dugih izrastaka aksona, koji imaju ulogu u provođenju impulsa, odnosno naših pokreta. Akson je obavijen mijelinskom ovojnicom koja mu služi kao izolacija kod prenošenja impulsa.

Poremećaj funkcije perifernih živaca može nastati zbog oštećenja samog živčanog vlakna, tijela živčane stanice, Schwannove stanice ili najčešće mijelinske ovojnice. Ovisno o oštećenju, živčana funkcija je ograničena, pokreti su reducirani i popraćeni sa jačim ili slabijim bolovima. Ovisno o oštećenju, mijelinska ovojnica se može oporaviti brže ili sporije (ovisno o oštećenju), dovodeći do oporavka živčane  funkcije.

Razne traume, teški fizički poslovi, upale mišića i tetiva, dugo stajanje  te naročito satima provođenje za računalom, dovode do štećenja perifernih živaca, što se očituje bolovima u leđima, vratu, rukama i ramenima, pokočenosti i trncima u rukama i/ili nogama

Broj pacijenata sa takvim problemima kontinuirano raste, a klasična terapija (nesteroidni antireumatici, glukokortikoidi, fizikalana terapija,vitamini B-kompleksa) protiv boli nerijetko ne pokazuje željene rezultate.S toga se posljednjeg desetljeća uočava porast interesa znanstvenika na tu temu.

Znanstvena istraživanja i povećani broj  kliničkih studija na životinjskim modelima i ljudima pokazuju da dodaci prehrani imaju značajnu ulogu. U kliničkim uvjetima istražena je kombinacija sa inovativnom mješavinom nukleotida i B-kompleksa u nekoliko bolnih stanja. Rezultati su pokazali pozitivno djelovanje na smanjnenje boli kod pacijenata s hernijom diska, perifernom neuropatijom, kompresivnom neuralgijom i općenito sa neuropatskom boli.

Nukleotidi su potrebni jedinstvenim fiziološkim funkcijama u tijelu, monomerne su jedinice RNK-a, DNK-a, fiziološki posrednici u metaboličkoj regulaciji, igraju značajnu ulogu u regulaciji stanične energije i homeostaze proteina, a time pridonose olakšanom popravku, oporavku i obnavljanju funkcije tkiva.

Za oporavak nastalog oštećenja najprije treba ukloniti uzrok oštećenja, odnosno osloboditi živac i u prehranu dodati određene supstance koje su sada potrebne u povećenoj kolićini, a to su nukleotidi i vitamini B-skupine. Uobičajenom prehranom ih je gotovo nemuguće nadoknaditi, pa zato posežemo za dodacima prehrani.

Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima pronađena je receptura koja je primjenjena za Neuronal kapsule i pritom ukazaje na  blagotvorno djelovanje kod oštećenja perifernih živaca.

Neuronal kapsule:                                                                                   Neuronal Basic kapsule:

    NCFR NUKLEOTIDI – 50 mg                                                                NUKLEOTID UMP    – 50 mg
vitamin B1                 – 3 mg                                                                  vitamin B1                 – 3 mg
vitamin B6                 – 4,2 mg                                                               vitamin B6                 – 4,2 mg
vitamin B3                 – 20 mg                                                                vitamin B3                 – 20 mg
folna kiselina.            – 400 μg                                                               folna kiselina.            – 400 μg
vitamin B12               – 9 μg                                                                   vitamin B12               – 9 μg

 

O sastojcima:

Nukleotidi

Jedinica koja se sastoji od baze i pet-ugljikovog šećera i dušične baze. Šećer je d-riboza kod RNK, odnosno d-oksiriboza kod DNK, na koji je vezana fosfatna grupa. Baze su dušične purinske ili pirimidinske. Purinska dušična baza je i kod RNK i DNK ista, a to je adenin i gvanin, a pirimidinska dušična baza je kod RNK citozin i uracil,  a kod DNK  citozin i timin. Ovih pet dušičnih baza ubrajamo među 30 najčešćih molekula u stanicama.

 U ljudskom organizmu nukleotidi se dobivaju biosintezom de novo ili sintezom putem „spašavanja“, odnosno recikliranjem baza i nukleozida oslobođenih tokom razgradnje nukleinskih kiselina. Pritom je potrebna velika količina ATP-a. Na staničnoj razini adenozin trifosfat (ATP) je glavna jedinica slobodne energije. Nukleotidi imaju važnu ulogu u oporavku mijelinske ovojnice, jačanju stanične membrane, a time i oporavku živčane stanice i općenito živčanog sustava.

 Mnogobrojnim istraživanjima pokazane su blagodati nukleotida na bolove u svezi kralježnice, trnce u rukama i/ili nogama, neuralgijama i neuropatijama. U normalnim okolnostima metabolizmom su osigurane potrebne količine nukleotida, ali kada se pojave potrebe za pvećanim količinama, moramo ih dodati u prehranu dodacima prehrani. Svojim blagotvornim djelovanjem poznate su Neuronal kapsule – sadrže kombinaciju nekleotida NCFR-6  i Neuronal Basic kapsule – sadrži nukleotid uridin monofosfat UMP obje u kombinaciji sa vitaminima B-skupine.


Vitamini B skupine

Vitamin B1 (Tiamin) je esencijalni nutritijent topiv u vodi sa odlučujućom  ulogom u održavanju normalne funkcije živčanog sustava. Sudjeluje u razvoju mijelinskih ovojnica koje obavijaju živce, u proizvodnji neurotransmitera acetilkolina koji je odgovoran za prijenos informacija između živaca i mišića, u metabolizmu energije kao koenzim. Kod pojave deficita ovog vitamina simptomi su prvenstveno neurološke prirode, umor, razdražljivost i grčrvi u mišićima.Tiamin se ne sintetizira u organizmu, unosi se prehranom, a kod povećanih potreba i dodacima prehrani. Višak se izlučuje putem urina. Nisu poznate interakcije sa lijekovima ili nuspojave.

Vitamin B6 (Piridoksin) je vitamin topiv u vodi, neophodan za metabolizam aminokiselina, glukoze i masti. Nedostatak piridoksina dovodi do neuroloških smetnji koje počinju bolovima i žarenjem u stopalima i šire se do ruku. Ne sintetizira se u organizmu i mora se unositi prehranom. Hrana je bogata piridoksinom, ali termičkom obradom dolazi do razgradnje i do 70%. Višak se izlučuje.

Vitamin B3 (Niacin) je vitamin topiv u vodi, trebamo ga unositi prehranom. Neophodan je za normalan rad živčanog sustava.

Vitamin B9 (Folna kiselina,Folat-oblik prisutan u prirodi) je vitamin topiv u vodi, moramo ga unositi prehranom. Naziv dolazi od latinske riječi folium-list, jer je lisnato povrće najveći izvor folne kiseline. Folati su neophodni u sintezi nukleotida, diobi stanica, učestvuju u sintezi novih stanica RNK, DNK i stvaranju crvenih krvnih stanica. Ima važnu ulogu za normalan rad živčanog sustava. Dobro je zastupljena u prehrani, ali se raspada termičkom obradom. Kada se ukažu povećane potrebe,  kao što su trudnoća, traume i bolesti treba posegnuti za dodacima prehrani. Višak se izlučuje urinom.

Vitamin B12 (Cijanokobolamin) je vitamin topiv u vodi sa vrlo važnom ulogom u raznim metaboličkim i sintetskim putevima u organizmu, kao što je sudjelovanje u stvaranju DNK, poticanju rasta svih tkiva i sazrijevanju eritrocita. Nedostatak cijanokobalamina može dovesti do megaloblastične anemije i nekih neuroloških oštećenja. Bogati i najdostupniji izvor cijanokobalamina su morski plodovi i namirnice bogate mikroorganizmima kaošto su ribe, mlijeko, fermentirani sirevi i modrozelene alge. Meso je bogato cijanokobalaminom, ali je često presiromašan izvor jer se iz njega vitamin otežano apsorbira. Višak se izlučuje urinom.

Svoje blagotvorno djelovanje na bolove u svezi kralježnice, trnce u rukama i/ili nogama, neuralgije i neuropatije – posebno kod dijabetičara, uočeno je primjenom nukleotida pod nazivom Neuronal ili Neuronal Basic kapsule.