Bolovi u leđima? – NEURONAL!

Dodaci prehrani, u kombinaciji s nukleotidom i vitaminima B skupine, mogu utjecati na mehanizme oporavka živaca, a upravo je to dokazala studija provedena u Zagrebu, u poliklinici Aviva, na Odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.
Sudjelovala su 32 bolesnika u dobi od 33 do 82 godine, prosječne dobi 58,9 godina a kontrolne 49 godina. Svi bolesnici su imali bolove u leđima i herniju intervertebralnog diska dokazanu magnetskom rezonancom (HD).
Cjelokupna studija je trajala tri tjedna.

Cilj studije bio je dokazati utjecaj kombinacije nukleotida (NCFR-6) i vitamina B skupine na smanjenje bolova kod hernije intervertebralnog diska. Od svih sudionika s dijagnosticiranom hernijom intervertebralnog diska, njih šesnaest uzimalo je jednu kaspulu (50 mg nukleotida NCFR-6 u kombinaciji s B vitaminima) te dodatno po potrebi, analgetik i fizioterapiju. Šesnaest pacijenata, u kontrolnoj skupini, koristili su, po potrebi analgetik i fizikalnu terapiju. Procjenu boli bolesnici su iznosili u četiri navrata, prvi put prije početka terapije, zatim svakih sedam dana. Korištena je vizualno analogna skala boli (VAS).

REZULTAT I ZAKLJUČAK STUDIJE

U usporedbi s kontrolnom skupinom, u testnoj skupini, koja je dodatno primala kombinaciju nukleotida i vitamina B skupine, uočena je, već nakon 14 dana, statistički značajna razlika u smanjenju boli, a nakon 21 dan ta razlika se još povećala u korist testne skupine. Također je utvrđeno da, osim znatnog smanjenja boli, dolazi do značajnog poboljšanja u izvedbi pretklona do nožnih prstiju nakon 12 dana terapije. Kombinacija nukleotida i vitamina B skupine (Neuronal) ima potencijal za liječenje bolesnika s bolovima, kojima je uzrok u kralježnici.

U procesu oporavka, kod bolova u kralježnici, nutritivni faktori imaju važnu ulogu.

TERAPIJSKI POTENCIJAL NUKLEOTIDA

On je, prije svega, poznat kod neuroloških i ortopedskih indikacija, na primjer kod neuropatija i polineuropatija. Rezultati pokazuju da doprinosi neurofiziološkom poboljšanju u perifernom živčanom sustavu. Također, klinička istraživanja su potvrdila da nukleotidi ,kao dodatak prehrani, mogu dovesti do značajnog povećanja vodljivosti živaca, čime se ubrzava regeneracija živaca. Pri tome je terapijski bitan sastavni dio nukleotida, uridin, koji se može izmjeriti u serumu. U mnogim studijama se isticao njegov analgetski učinak kod lumboišijalgija uzrokovanih hernijom intervertebralnog diska. Zbog toga se počeo proučavati analgetski učinak dodataka prehrani NEURONALA (nukleotidi u kombinaciji s vitaminom B1, B6, 12, B3 i folnom kiselinom) kod bolesti uzrokovanih hernijom intervertebralnog diska na jednoj ili više razina