IŠIJAS – Kako pridonijeti bržem oporavku? – Neuronal

Išijas (lumboischialgia) je intenzivna bol ishijadičnog živca.

Najčešće se javlja u dobi između 40 i 60 godina, kod muškaraca 3 puta češće, a kod žena se može javiti u trudnoći.

Neuronal je dodatak prehrani kojeg mogu koristiti i trudnice i dojilje! – nema poznatih nuspojava i kontraindikacija (najveća koncentracija  potrebnih nukleotida nalazi se u majčinom mlijeku!)

Iz donje lumbalne i gornje sakralne kralježnice izlazi 5  živčanih korijena koji se grupiraju duboko u stražnjici i spajaju u debeli ishijadični živac, najveći živac u tijelu.

Ishijadični živac zahvaća donji dio leđa i gluteusa i širi se duž noge sve do stopala.

Išijas spada u najintezivnije probadajuće boli u leđima, nozi i stopalu. Ishijadični živac je debljine palca na najdebljem mjestu (od toga je 50% osjetnih vlakana i 50% motoričkih), dok je za uspredbu živac zuba debljine vlasi.

Najčešći uzrok išijasa je pritisak na korjene ishijadičnog živca zbog degenerativnih promjena (u 90% slučajeva) u donjem dijelu kralježnice (diskus hernije, stenoze spinalnog kanala, spondiloze, spondilolisteze), zatim traume, ciste i upalne promjene okolnog tkiva.

Bol zahvaća samo jednu stranu. Išijas prepoznajemo po sijevajućoj boli koja se doživljava kao kombinacija uboda velike igle i električnog udara. Često se javlja i osječaj utrnutosti i slabosti u nogama, osječaj hladnoće ili žarenja poput opekline.

Akutna faza, sa intenzivnom boli traje većinom 3-6 tjedana, može preći u kronično stanje, ali može i potpuno proći kroz nekoliko godina.

Išijalgijska bol u leđima i nozi često se javlja zbog kompresije na živac uzrokovan spazmom mišića piriformisa. Ovo stanje zovemo „lažni“ išijas. Traje kraće od pravog“ išijasa, liječenje je jednostavnije i učinkovitije a postiže se vježbanjem i opuštanjem spazma mišića .

Bez obzira na uzrok išijasa („pravog“ ili „lažnog“), prvi korak je osloboditi pritisak na oštećene živce postupcima po preporuci fizijatra i fizioterapeuta, a to će biti mirovanje (obično ne duže od 2-3 dana) i vježbe.

 

S NEURONALOM U BORBU PROTIV IŠIJASA!

Istovremeno treba dodati u prehranu nutrijente koji su sada potrebni u povećanoj količini za oporavak oštećenih živaca. Uobičajenom prehranom ne možemo dobiti dovoljnu količinu potrebnih tvari, već ih moramo unijeti sa dodacima prehrani.

Jedan takav provjereni dodatak prehrani za oporavak periferne živčane strukture su Neuronal kapsule.

Neuronal kapsule su dodatak prehrani sa zaštičenom recepturom NCFR-6, koje sadrže kompleks nukleotida popraćenih B-vitaminima.

Nizom studija dokazano je da ova kombinacija nutrijenata značajno utječe na neuroregeneraciju, pridonosi bržem oporavku živaca i aksona, a time i doprinosi smanjenju bolova i poboljšanju vitalnih pokreta.

Kod išijasa imamo oštećenje najdužeg i najdebljeg živca u tijelu koji je sastavljen od vlakana odgovornih za osjete i motoriku, a o oštećenju ovisu jačina boli i pokretljivosti.

Neuronal sa inovativnom kombinacijom nutrijenata doprinosi bržem oporavku oštećenog živca, a time smanjenu bolova i povećanju pokretljivosti. Dužina oporavka ovisi o oštećenju živca, a to je kod išijasa bilo „pravog“ ili „lažnog“ znatno kraći period uz fizikalnu terapiju i Neuronal – https://nemecpharmacia.hr/bolovi-u-ledima-dodatak-prehrani-koji-doprinosi-oporavku-neuronal-nemec-pharmacia/ 

 

Dakle, Neuronal je saveznik vrijedan poštovanja u borbi protiv išijasa!


*Neuronal kapsule možete kupiti u svim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama lijekova.

Neuronal kapsule