IZABERI IDEALAN FAKTOR ZA SUNČANJE…

Svi slušamo o zračenju sunca i svi nanosimo razne kreme sa različitim faktorima u nadi da ćemo biti zaštićeni. U ovom tekstu ćemo vam objasniti sve što trebate znati o sunčevim zrakama i zaštitnim faktorima.

Prvo i osnovno trebate znati kako djeluju UV zrake, nakon toga ćemo vam objasniti što su zaštitni faktori. kakvo je njihovo djelovanje, u čemu se razlikuju te što vam treba biti prioritetno pri biranju zaštitnog faktora.

Dakle krenimo…. 

 

ŠTO SU UV ZRAKE I ŠTO RADE KOŽI?

Što nam rade UVA i UVB zrake?

UVA I UVB su ultraljubičaste zrake koje u doticaju s kožom dolaze u interakciju s našim stanicama u površnom sloju kože. Imaju dvojaki učinak – 1. potiču sintezu vitamina D, 2. kada dođu do stanica ulaze do naše DNA u jezgri gdje ju oštećuju.

Štetno djelovanje sunca najprije se vidi kao crvenilo kože primarno uzrokovano UVB zrakama, dok UVA zrake trenutno ne izazivaju crvenilo (upalna reakcija kože) nego suptilnija oštećenja koja su vidljiva u kasnijoj životnoj dobi. UVB zrake su puno opasnije jer osim trenutnog crvenila, isto kao i UVA, dugoročno mogu uzrokovati rak kože.

Primjer procesa zračenja:
Oštećenje stanica-> stanice imaju mehanizme popravka-> one koje se ne poprave odumru -> taj proces iscrpljuje kožu i onda ona ubrzano stari

 

Treba se štititi od obadvije vrste zračenja, ali primarno od UVB.

 Vitamin D i sunčanje

Veliki dio vitamina D se pribavlja preko kože, on je bitan u sintezi kostiju, odnosno reguliranju količine kalcija. Što znači da ako nemamo vitamina D tijelo ne može pribaviti dovoljnu količinu kalcija iz hrane.  Vitamin D služi kao hormon koji potiče dodatnu apsorpciju kalcija iz crijeva, u slučaju da nema vitamina D kalcij se pribavlja iz kostiju koje se razgrađuju i postaju osteoporotične. Da bismo zadovoljili dnevne potrebe za vitaminom D dovoljno je da podlaktice osunčamo 30 minuta.

 

ŠTO JE ZAŠTITNI FAKTOR I KOJI JE PRAVI ZA VAS?

Sunčevo zračenje koje uzrokuje tamnjenje je UVA i UVB.
Kreme za sunčanje upijaju štetno UVB zračenja i tako nas štite. Zaštitni faktor je mjera koja pokazuje koliki je postotak zračenja upila krema, odnosno indirektno, koliko je propustila zračenja do naše kože.

Naš prirodni zaštitni faktor je melanin, on je taj koji apsorbira ultraljubičasto zračenje sunca, naravno, sve do neke mjere stoga je bitno da, iako smo već pocrnili, da se ne sunčamo bez zaštitnog faktora.

 

Kako ćemo se zaštiti od UVA zračenja?

Zaštitni faktori u kremama su u pravilu za UVB ukoliko nije naznačeno drugačije. Da bismo se smatrali zaštićenima od  UVA zračenja, jačina zaštite bi treba biti barem trećina zaštite od UVB zraka. Što znači da ako je zaštitni faktor neke kreme 30 – onda bi faktor zaštite od UVA zračenja trebao biti minimalno 10.
U tom se slučaju smatramo zaštićenima od sunčevog zračenja odnosno značajno si umanjujemo rizik za pojavljivanje karcinoma kože, ali i održavamo našu kožu mladolikom.

 

Koliko nas štiti koji faktor?

SPF (Zaštitni faktor) ljestvica:

SPF 15 blokira 93% UVB zraka

SPF 30 blokira 97% UVB zraka

SPF 50 blokira 98% UVB zraka

Zaštitni faktor 15 nas štiti svega 5% manje nego faktor 50, a faktor 50 nas štiti malo više od faktora 15 ali puno duže.

 

Zašto je bolji veći faktor ?

Jer nas štiti duže! Primjer za izračunavanje trajanja zaštitne kreme:  ako naša koža pocrveni nakon 10 minutnog izlaganja suncu u određeno doba dana, tada će nam faktor 15 omogućiti da budemo zaštićeni od zračenja sunca 150 minuta, i nakon toga se preporuča ponovno nanošenje kreme. Dakle ako u 1 popodne pocrvenite u roku od 5 minuta, faktor 15 će vas štiti 75 minuta,  i ukoliko u to doba želite biti maksimalno zaštićeni morate se mazati svakih 75 minuta.

VRIJEME POTREBNO DA POCRVENITE x ZAŠTITNI FAKTOR = VRIJEME KOJE STE ZAŠTIĆENI

Krenu za sunčanje bi trebalo reaplicirati i nakon kupanja u moru. Pri tome vam krema za sunčanje ne daje duplu zaštitu nego samo nadograđuje zaštitu na nivo prije kupanja.

Uvijek se možete odlučiti na vodootpornu kremu jer se ona ne mora nadomjestiti, idealna je za djecu jer vam daje jednu brigu manje.

Koja je krema za vas?

Idealnu kremu izaberite na temelju želje koliko vam se često da mazati (pogledajte jednadžbu iznad za detalje o učestalosti mazanja). Ukoliko planirate cijeli dan provesti na suncu bolje je koristiti veći zaštitni faktor (30-50) da što više smanjimo vrijeme kada naša koža nije maksimalno zaštićena zaštitnim faktorom.

OPREZ!!!
Izlaganje suncu u periodu od 11-16h je problematično jer je količina zračenja veća, te maksimalna zaštita kreme za sunčanje može biti nedovoljna  i rezultirati crvenilom kože!

Check our bestsellers!

KRALJEŽNICA I ZGLOBOVI

Neuronal kapsule

25.30  PDV uključen u cijenu

KRALJEŽNICA I ZGLOBOVI

Neuronal Basic

16.20 64.80  PDV uključen u cijenu
Akcija

DIZANJE IMUNITETA

NEW IRON

16.05 64.20  PDV uključen u cijenu
Akcija

SRCE I KRVOŽILNI SUSTAV

Cardiovasc Plus – srce i krvne žile

33.53 134.12  PDV uključen u cijenu
Akcija

KRALJEŽNICA I ZGLOBOVI

Arthronal

33.03 132.12  PDV uključen u cijenu
Akcija
17.23 68.92  PDV uključen u cijenu

HIGIJENA I NJEGA USNE ŠUPLJINE

ORAFLOGO gel 10 ml

14.65  PDV uključen u cijenu

HIGIJENA I NJEGA USNE ŠUPLJINE

Oraflogo pasta za zube

8.75  PDV uključen u cijenu