Koliko pridajemo važnosti zaštiti kosti i zglobova? – Arthronal

U našem tijelu temeljni stup čine kosti. Omogućuje nam ispravno držanje, ali i štite unutarnje organe. Najvažniji su zaštitnik mozga. Kost je tkivo koje se neprestano mijenja i ima nekoliko uloga. Razlikujemo dva oblika kostiju, plosnate i duge. Zglob je spoj između dvije kosti, koji omogućuje pokretnost kostiju. U tijelu ima čak 230 zglobova.

Najčešće bolesti zglobova i kostiju su Reumatoidni artritis i Osteoartritis. Reumatoidni artitis je kronična upala, reumatska bolest, čiji uzrok još nije posve razjašnjen. Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće se pojavljuje između 20 i 40 godine. Ako se bolest ne liječi može doći do trajnog oštećenja hrskavice koja se više nemože obnoviti. Osteoartritis je bolest koja uništava zglobove hrskavice.

Hrana koju jedemo ima direktan utjecaj na čvrstoću kostiju. Prije svega hrana mora biti bogata kalcijem. Manjak kalcija tijelu može dovesti do dramatičnog gubitka gustoće kostiju, lomova kostiju ili krivljenja kičme. Hrana bogata kalcijem su sezamove sjemenke, bademi, špinat i mlijeko. Vitamin D pomaže tijelu apsorbirati kalcij, ali i jača kosti. Naviše ga dobivamo izlaganjem suncu, manje putem hrane. Vitamin K pomaže mineralizaciji kostiju i djeluje na ravnotežu kalcija u tijelu. Pronaći ćemo ga u kelju, zelenoj salati, kiviu i poriluku. Magnezij također pomaže apsorpciji i zadržavanju kalcija, a možemo ga unijeti bademima, indijskim oraščićima i kikirikijem.

Uz hranu koju trebamo konzumirati za jake i zdrave kosti, imamo i onu koju treba koristit u manjim količinama. Kofein u velikoj mjeri, ometa apsorpciju kalcija. Većim unosom kofeina, više kalcija izbacujemo putem urina. Gazirana pića kao i sol također ometaju apsorpciju kalcija. Umjeren unos alkohola, ne škodi nego može biti koristan za kosti. Međutim previše alkohola dovodi do krhkih kostiju.

Uz pravilnu prehranu za zaštitu kostiju i zglobova potrebna je i fizička aktivnost. Današnjica nam je donijela sjedilački način života. Možemo reć da se kosti i zglobovi kao i mišići ne troše jer miruju ali isto tako zbog manjka aktivnosti nemogu se niti obnoviti. Idealno je hodanje, preskakanje konopa ili trčanje. Važno je ojačati i mišiće koji drže kosti. Sve što uključuje uspravan stav i istezanje koristiti će kostima kao i mišićima koji drže skelet.