MANUKA MED

Dugogodišnja izolacija od ostatka svijeta te specifična otočna bio-geografija omogućila je Novom Zelandu razvoj nevjerojatne flore i faune, čak do te mjere da oko 80% svjetske flore postoji samo na Novom Zelandu, toj fantastičnoj porodici pripada i zimzeleno drvo Manuka, Leptospermum scoparum. Manuka raste nekultivirano na širim područjima Novog Zelanda. Cvate ljeti, a intenzivan miris njegovih crveno-rozih cvjetova pčele jednostavno obožavaju i od njega rade najzdraviji med koji ubija i najtvrdokornije bakterije, MANUKA MED!

Ovaj iznimno ljekoviti nektar tisućama je godina poznat domorodačkim narodima Novog Zelanda, čiji su pripravci i tonici još i danas aktualni. Posljednjih 20-ak godina se intenzivno radi na znanstvenim istraživanjima o ljekovitosti manuka meda, koji predstavlja 100%-tni prirodni proizvod koji su domoroci Maori koristili kao lijek. Manuka med ima stabilna, moćna i jedinstvena antibakterijska svojstva, koja nisu prisutna ni u jednoj drugoj vrsti meda.

Cvjetna dragocjenost sadrži mnoge blagotvorne kemijske spojeve kao što su organske kiseline, minerali, protumikrobni spojevi, vitamini C, A i beta-karotena, kao i svi vitamini B skupine!

Iz tih razloga se za njega kaže da je pravi lijek za mnoge zdravstvene probleme modernog čovjeka.

BLAGOTVORNO DJELOVANJE MANUKA MEDA

 

Među čitavom paletom meda, manuka med se posebno ističe. Daleko od toga da ostali tipovi meda nisu učinkoviti, ali manuka je zaista poseban, što zbog činjenice da ga mnogi smatraju superhranom, djelotvoran je u borbi protiv superbakterija i pomaže gdje standardni lijekovi zakazuju.

Manuka med je poznat po svojim iznimnim antibakterijskim svojstvima, koja se, za razliku od ostalih vrsta meda, ne uništavaju tijekom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toplini. Faktori zaslužni za ovu karakteristiku manuka meda su: niski udio vode i kiselosti te visoka koncentracija ljekovitih sastojaka i ljekovitih spojeva iz cvjetova manuke.

Istraživanje provedeno na 17000 ljudi pokazalo je ljekovito djelovanje manuka meda u liječenju kroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, rinitisa i sinusitisa, a svoju izvrsnost je pokazao i kod podizanja i poticanja imuniteta. Ovaj med koristi se i za liječenje: upale grla, uha i sinusa, prehlade, rana i ulkusa na koži, opeklina, bolova i upalnih procesa u želucu, refluksa, afti u ustima, probavnih i drugi gastrointestinalnih poremećaja, dermatitisa i psorijaze te kožnih čireva i opeklina trećeg stupnja, gljivičnih infekcija i anemije.

Britanska državna zdravstvena ustanova licencirala je 2004. njegovu medicinsku upotrebu u liječenju rana, potvrđujući ono što su stari Novozelanđani znali odavno – manuka očigledno ima čudesna svojstva.

O toj djelotvornosti svjedoče i mnogi korisnici kojima su u kratkom roku nestali herpesi, gljivice na nogama, ciste, pa čak i teške infekcije poput dekubitusa, sepse te MRSA-e. Diljem interneta možete naći mnogo oduševljenih korisnika od kojih su se neki spasili i od amputacije udova.

KAKO PREPOZNATI PRAVI MANUKA MED?

 

Nisu svi manuka medovi napravljeni isto. Njihova primarna razlika nalazi se u aktivnim tvarima koje variraju ovisno o sezoni i podrijetlu. Najkvalitetniji manuka med je divlji iz nekultiviranih područja Novog Zelanda.

Kako biste razlučili izradu manuka meda i odlučili se upravo za onaj najkvalitetniji i najefikasniji, osmišljen je pojam UMF (unique manuka factor) – jedinstveni manuka faktor. UMF predstavlja certifikat koji označava da se radi o pravom čistom manuka medu s aktivnim spojevima. UMF je zaštićeni znak UMF Honey Association-a i mogu ga koristiti samo oni proizvođači manuka meda koji zadovoljavaju najviše i najstrože kriterije kvalitete, terapijskog djelovanja i izvrsnosti, što se evaluira različitim mjerenjima i analizama. Samo navedena oznaka jamči njegovu izvrsnost, blagotvorno djelovanje, originalnost i provedeno laboratorijsko istraživanje.

Općenito je prihvaćeno da je za medicinsku uporabu prihvatljiv med manuke čiji je UMF viši od 10, dok najviša UMF vrijednost može iznositi 20, pa i više.

UMF faktor:

UMF 5 do 9 – održavanje zdravlja i imuniteta

UMF 10-14 – prikladan za liječenje lakših bolesti

UMF 15 + – med najviše kvalitete i visokog antibakterijskog djelovanja i ljekovitosti

UPORABA MANUKA MEDA

 

Kao i svaki drugi med, manuku možete koristiti: oralno, lokalno, u njezi kože i za kuhanje.

Osobe alergične na pčelinje proizvode i dojenčad mlađa od 12 mjeseci ne smiju konzumirati ovaj med!

Kod oralne uporabe preporuča se konzumacija 1-3 čajne žlice dnevno, ovisno o potrebi, a ukoliko se koristi na koži postupak je sljedeći: zahvaćeno mjesto očistiti, nanijeti tanki sloj UMF Manuka meda i previti sterilnom gazom. Postupak ponavljati svakih 24h.

UMF Manuka med može se koristiti kao dodatak uz medicinsku, i od strane liječnika propisanu, terapiju pri liječenju raznih vrsta bakterija koje obično inficiraju rane.

Kad se UMF Manuka med stavlja na ranu, on djeluje na način da upija vodu iz rane i suši ju, a antimikrobne tvari uništavaju mikroorganizme koji mogu inficirati ranu. Ako se upotrebljava izvana, njime se potpuno prekrije tretirano područje i zamota sterilnim zavojem, pa se zavoj mijenja jednom dnevno. Nevjerojatno je učinkovit jer prodire duboko u kožu!

Imamo još par savjeta za upotrebu manuka meda:

Limunada zdravlja
Naribajte dvije žlice đumbira, iscijedite jedan cijeli limun, dodajte 0.75 l vode i manuka meda po želji.

Maska protiv akni
Svake večeri prije spavanja na zahvaćena područja nanesite manuka med i ostavite do jutra. Ponavljajte proces sve do poboljšanja. Ovakvu masku za lice preporučamo za bilo koji drugi tip kožnih problema.

Maska za hidratizaciju lica
Očistite lice, nemojte ga osušiti do kraja nego ga pustite lagano vlažnim i namažite manuka medom. Med držite na licu dvadesetak minuta do pola sata pa isperite. Preporučamo za sve tipove kože!