Pripremite svoje dijete za vrtić ili školu – New Iron Kids

    Godišnji odmor i školski praznici kojima smo se od početka godine veselili, pomalo su iza nas. Sada odmorni i puni elana krećemo u novu školsku godinu. Ovo je vrijeme kada moramo obratiti pažnju na prehranu djeteta, koja mora biti bogata proteinima, ugljikohidratima i  esencijalnim nutritijentima.

    Jedan od bitnih esencijalnih elemenata je željezo. Željezo je esencijalni element prisutan u svim tjelesnim stanicama  koje imaju važnu ulogu u vezivanju kisika na hemoglobin u crvenim krvnim stanicama i njihovom održavanju, prijenos kisika kroz krv, stvaranju mioglobina odgovornog za prijenos kisika do mišića, sintezi kolagena. Važan je kofaktor u metabolizmu i funkcioniranju imunološkog sustava i izuzetno je važan za normalni kognitivni razvoj djece.

     Pomanjkanje željeza u dječjoj dobi jedan je od najčešćih zdravstvenih problema kod djece, ali nije bolest. Nedostatak željeza javlja se zbog povećanih potreba za željezom najčešće zbog naglog rasta, a javlja se već prije pete godine starosti, pa sve do puberteta. Novorođenče ima zalihu željeza za prvih 6 mjeseci života, a nakon toga ga dobiva u dovoljnoj količini isključivo hranom ili dodacima prehrani.

     U današnje doba, zasipani smo raznim „finim“, ali ne dovoljno kvalitetnim i nutritivno bogatim prehrambenim proizvodima. Nepravilnom i neraznolikom prehranom dovodimo ne samo imunitet već i fizički i mentalni razvoj djeteta u pitanje. Mogući pokazatelji lošeg imuniteta su da dijete odbija hranu, loše je  raspoloženo, plače, bljedo je, umorno i pospano, nije koncentrirano i ima povećanu osjetljivost na hladnoću.

    Bilo koji od navedenih simptoma može biti pokazatelj da je djetetu „palo“ željezo iako nije dijagnosticirana anemija. Do anemije može doći uslijed manjka željeza (sideropenična anemija), a to je uglavnom uzrok kod djece ili pomanjkanja vitamina B12 i Folne kiseline (megaloblastična anemija), što je češće kod starijih osoba.
Pravilna prehrana i bočica sirupa na jesen i u proljeće pridonijet će blagotvornom stanju vašeg djeteta jačajući mu kognitivne sposobnosti i dižući imunitet.

     Kako odabrati  dodatak prehrani sa željezom u sirupu za djecu ili u kapsulama kod adolescenata?

Kod odabira preparata obratite pozornost na kvalitetu proizvoda: tko je proizvođač, koje je porijeklo supstanci u proizvodu i kakav se tehnološki postupak koristi u proizvodnji. Preporuka je da proizvod sadrži:

  • Željezo u obliku kelata, koje ima male i stabilne molekule željeza, ne disociraju u želucu i dolaze nepromjenjene do mjesta asporpcije
  • C vitamin, koji pridonosi poboljšanju apsorpcije željeza, ima visoko antioksidativno djelovanje, sudjeluje u jačanju imunološkog sustava
  • B12 vitamin, koji sudjeluje kao kofaktor u mnogim metaboličkim procesima u organizmu a pomanjkanje uzrokuje megaloblastičnu anemiju i usporavanje razvoja živčanog sistema
  • Folna kiselina, koja sudjeluje kao kofaktor u mnogo procesa u organizmu, pomanjkanje uzrokuje megaloblastičnu anemiju i usporavanje razvoja živčanog sistema
  • Ugodan okus

     Prepart ovih karakteristika ne izaziva mučnine i opstipacije (od kojih mnoga djeca pate) i može se uzimati uz svu hranu i vitaminsko-mineralne dodatke prehrani, što treba biti istaknuto na deklaraciji.

Preparat ovakvih karakteristika biti će benefit za zdravlje i razvoj kongnitivnih funkcija vašeg djetata.

      Pripremite svoje dijete za nadolazeće razdoblje!

 

Željezo + B vitamini za djecu – New Iron Kids – 125 ml