PROFESIONALNE BOLESTI KOD STOMATOLOGA   

                                   KAKO SI POMOĆI KADA NASTUPI BOL STATODINAMIČNOG UZROKA

Profesionalne bolesti su bolesti uzrokovane štetnim utjecajem radnog mjesta.  Stomatologija je profesija s visokim rizikom od pojave profesionalnih bolesti.

Štetni čimbenici, mogući poremećaji i oštećenja kod stomatologa su:

– Biološki uzroci (mikroorganizmi, prioni, virusi, bakterije, gljivice) – izazivaju zarazne i respiratorne bolesti i konjunktivitis.

– Statodinamički uzroci (nepravilan položaj tijela, repetitivne ponavljajuće kretnje, dugotrajno   mehaničko naprezanje, vibracije) – izazivaju muskuloskeletne poremećaje, poremećaje perifernog živčanog sustava i neurološke ispade.

– Kemijski uzroci (lijekovi, stomatološki materijali, dezinficijensi) – izazivaju alergije, kožne bolesti, preosjetljivosti na određene agense.

– Fizikalni uzroci (buka, zračenje, umjetna rasvjeta, polimerizacijsko svjetlo) – izazivaju oštećenje sluha i vida, razne poremećaje izazvane prekomjernim zračenjem.

– Psihogeni uzroci (biohazardni uzroci,stres, kronični umor) – izazivaju kardiovaskularne, psihičke, probavne poremećaje.
– Statodinamički uzroci (nepravilan položaj tijela, repetitivne kretnje, dugotrajno mehaničko naprezanje dovode do  muskuloskeletalnih poremećaja, neuroloških ispada…

Gotovo puno radno vrijeme stomatolozi provode u nepravilnom položaju tijela, pauze su im kratke sa zanemarivim vremenom fizičkog razgibavanja. Stoga dobna granica nije odlučujuća za stadij bolesti.

NASTANAK BOLOVA KRALJEŽNICE

       Usljed dugog nepravilnog položaja tijela dolazi do deformacije kralježnice, upale mišića i tetiva koje vrše pritisak na periferne živce i uzrokuju njihovo oštećenje, što uzrokuje ograničavanje pokreta i bol.

      Periferni živčani sustav ima glavnu ulogu u povezivanju središnjeg živčanog sustava sa ostalim organima u tijelu i udovima. Za razliku od središnjeg živčanog sustava koji je zaštičen koštanim tkivom (lubanja i kralježnica), periferni živčani sustav nije zaštićen i izložen je oštećenjima.

      Periferni živčani sustav uključuje sve živce izvan središnjeg živčanog sustava (mozak i leđna moždina). Mozak je u vezi s većinom tijela preko 31 para leđnih živaca koji izlaze iz leđne moždine. Poremećaj funkcije perifernih živaca može nastati zbog oštećenja samog živčanog vlakna, tijela živčane stanice, Schwannove stanice ili mijelinske ovojnice.Najčešće dolazi do oštećenja mijelinske ovojnice. Živci ne mogu normalno prenositi impulse i bude popraćeno sa boli. Ovisno o oštećenju, mijelinska se ovojnica može često brzo oporaviti dovodeći do oporavka živčane funkcije.

Broj pacijenata sa takvim problemima kontinuirano raste,a klasična terapija (nesteroidni antireumatici, glukokortikoidi, fizikalana terapija,vitamini B-kompleksa) protiv boli nerijetko ne pokazuje željene rezultate.S toga se posljednjeg desetljeća uočava porast interesa znanstvenika na tu temu.

Znanstvena istraživanja i povećani broj  kliničkih studija na životinjskim modelima i ljudima pokazuju da dodaci prehrani imaju značajnu ulogu.U kliničkim uvjetima istražena je kombinacija sa inovativnom mješavinom nukleotida i B-kompleksa u nekoliko bolnih stanja i pokazala je pozitivno djelovanje na smanjnenje boli kod pacijenata s hernijom diska, perifernom neuropatijom, kompresivnom neuralgijom i općenito sa neuropatskom boli.
Nukleotidi su potrebni jedinstvenim fiziološkim funkcijama u tijelu, monomerne su jedinice  RNK-a,DNK-a, fiziološki posrednici u metaboličkoj regulaciji, igraju značajnu ulogu u regulaciji stanične energije i homeostaze proteina, a time pridonose olakšanom popravku, oporavku i obnavljanju funkcije tkiva.

 

      Potencijalne kliničke primjene nukleotida uočene su kao blagodati:

  • Neuroregenerativno i analgetsko djelovanje
  • Poboljšana uspostava stanične obrambene funkcije
  • Oporavak oštećene sluznice crijeva
  • Blagodati za crijevnu mikrobiotu
  • Oporavak jetre

Pretklinička opažanja ukazuju na ubrzanu regeneraciju živčanih i mišičnih vlakana, povećanu površinu i debljinu mijelinske ovojnice aksona, povećanu razinu fosfolipida neuronskih stanica i povećanu brzinu živčane provodljivosti. Smatra se da su nukleotidi jedna od definiranih tvari koje mogu djelovati na ponovnu uspostavu obrambene funkcije stanice i ublažavanje neprimjerenih imunoloških odgovora. Tu se otvara značajni potencijal primjene nukleotida u obliku dodatka prehrani za jačanje imuniteta. Istraživanja kod štakora ukazala su da je unos nukleotida ubrzao oporavak crijevne sluznice i moduliranje rasta i obnavljanja jetre kod stanja histološki usporedivog s virusom hepatitisa kod ljudi.  Blagodati za crijevnu mikrofloru – povečani rast bifidobakterija primječeni su kod dojenčadi koja su bila hranjena majčinim mlijekom i formulom obogaćenom nukleotidima, dok je suprotno primjećeno kod doječandi na hrani bez nukleotida.

      Najviše znanstvenih dokaza ukazuje na blagodati analgetskog učinka nukleotida i B-12 vitamina u liječenju neuropatske boli.

      I kod nas, u Poliklinici Aviva u Zagrebu, pod vodstvom fizijatrice dr Marije Dumančić provedena je studija na 32 bolesnika sa bolovima u leđima i hernijom intervrtebralnog diska. Testna skupina (n=16) primala je uz analgetsku terapiju jednom dnevno jednu Neuronal kapsulu, koja u svom sastavu sadrži NCFR-6 jedinstvenu kombinaciju nukleotida 50 mg i vitamine B1-3 mg, B6-4,2 mg, B3-20 mg, B12-9yg i folnu kiselinu 400 yg. Kontrolna skupina primala je uz analgetike fizikalnu terapiju. Već nakon 14 dana primjećena je značajna razlika u smanjenju boli kod testne skupine sa nukleotidom (28,7%) u odnosu na kontrolnu skupinu (18,6%). Nakon tri tjedna ta se razlika povećala, bol se smanjila u testnoj skupini koja je uzimala Neuronal kapsule u odnosu na kontrolnu koja je imala fizikalnu terapiju za 41,5%.

Ova studija je još jednom potvrdila statistički značajno smanjenje boli kod pacijenata koji su uzimali jedinstvenu kombinaciju nukleotida i vitamina B-skupine ovaj puta pod nazivom Neuronal kapsule.

     Možemo zaključiti da klasična terapija protiv boli nerijetko ne donosi željene rezultate, a popraćena je sa nepoželjnim nuspojavama. Učinak dodataka prehrani sa nukleotidima kao samostalan dodatak ili kao dodatak već postojećoj terapiji predstavlja poprilično novo i revolucionarno otkriće. Povećani broj kliničkih ispitivanja na životinjama i ljudima pokazuje da kombinacija nukleotida i B-vitamina pozitivno djeluje na smanjenje boli kod pacijenata s hernijom diska, kompresivnom neuralgijom, perifernom neuropatijom nastalom uklještenjem živaca i ostalim neuropatskim bolovima.

     Trebamo istaknuti dobrobiti dodataka prehrani kada organizam ima povećanu potrebu za određenim nutritijentima, a uobičajenom prehranom ne može ih dobiti u dovoljnjoj količini.

     Redovita vježba i pravilna prehrana uz dodatak nukleotida sa dodatkom B-vitamina (ne potiče sklonost debljanju) mogu značajno poboljšati kvalitetu vašeg življenja.

Zdenka Nemec mag. pharm.

*članak objavljen u Vjesniku dentalne medicine 4/20

https://nemecpharmacia.hr/neuronal/