Srčani bolesnici – 5 najboljih i najzdravijih grickalica – Cardiovasc Plus

Srčane bolesti uglavnom nastaju zbog nezdrave prehrane i načina života, a ako želite otkloniti ili spriječiti ove smrtonosne srčane tegobe, morate se usredotočiti na unos zdravih namirnica.
Odabrali smo pet osnovnih namirnica bogatih hranjivim tvarima koje čine najzdravije grickalice za vaše srce, naoružane snažno moćnim svojstvima za uklanjanje srčanih bolesti, moždanih udara i kardiovaskularne disfunkcije. Ove jednostavne grickalice stanu u svaku torbu i toliko su ukusne da Vam ih neće biti problem “ubaciti” u svakodnevnu prehranu.

 

1. Grožđe

Grožđe je prepuno nekoliko zdravih hranjivih tvari poput flavonoida, vitamina B6, vitamina C i kalija.

Istraživanja otkrivaju da grožđe štiti i jača zdravlje kardiovaskularnog sustava jer ima snažno protuupalno i antioksidansko djelovanje.

Njegov jedinstveni profil hranjivih sastojaka ne samo da regulira i održava zdravu razinu krvnog tlaka, već i smanjuje loš LDL kolesterol i jača sposobnost srca da pumpa krv.
Vitamin B6 nudi nevjerojatno moćan protuupalni profil koji pomaže tijelu u sprečavanju i uklanjanju simptoma visokog krvnog tlaka, upale i arteroskleroze.

Obavezno jedite svježe organsko grožđe i ne zaboravite žvakati sjemenke jer su prepune hranjivih sastojaka zdravih za srce. Možete i zamrznuti grožđe za sezonu kada je nedostupno jer neće promjeniti okus.

 

2. Garbanzo grah

Garbanzo grah, popularnije poznat kao slanutak, jedan je od najzdravijih graha za srce, a nekoliko studija povezalo je njihovu konzumaciju sa smanjenjem čimbenika rizika od srčanih bolesti.

Slanutak sadrži topljiva vlakna koja pomažu u smanjenju razine kolesterola. Nedavno istraživanje ispitalo je prehranu preko 10.000 žena i muškaraca. Rezultati su pokazali da oni koji su svaki dan konzumirali porciju mahunarki smanjili su rizik od razvoja srčanih bolesti za 22%.

Garbanzo grah također je prepun antioksidansa zdravih za srce, omega-3 masne kiseline i kalija. Napravite naviku jesti najmanje četiri velikodušne porcije slanutaka svaki tjedan.

Možete napraviti ukusni hummus od slanutka, dodati začina i neizostavnog domaćeg maslinovog ulja,  poslužiti ga s kruhom od pšeničnog brašna i voila, zdravi obrok u manje od 5 minuta.

 

3. Bademi

Bademi su najzdraviji orašasti plodovi jer sadrže zadivljujuću količinu kardioprotektivnih hranjivih sastojaka, čak i više od oraha. Ove zdrave zalogajčiće možete uvijek držati pokraj sebe, na stolu ili u torbi.

Nedavna studija ispitala je potrošnju orašastih plodova i njegove koristi analizom nalaza četiri velika epidemiološka istraživanja. Nalazi su otkrili da jedenje orašastih plodova svaki dan smanjuje rizik za koronarnu bolest srca za 37%!!!!

Bademi ili po domaći mendule, su prepune snažnog asortimana hranjivih sastojaka koji su vrlo korisni za srce. Na primjer, vitamin E, kalij, vlakna i magnezij. Kalij je od vitalnog značaja za pomoć srcu i pojačavanje njegove sposobnosti da pumpa krv, dok je magnezij neophodan za održavanje i regulaciju zdrave razine krvnog tlaka.

Ove ukusne hrskave poslastice također su prepune mononezasićenih masti koje su izuzetno zdrave za uklanjanje i smanjenje simptoma srčanih bolesti.

Pokušajte upariti grickalice od badema s jabukom i uvijek ih pokušajte jesti sirove.

 

4. Borovnice

Nekoliko studija povezalo je da konzumiranje borovnica, gotovo jedne ili dvije šalice, regulira razinu kolesterola i smanjuje razinu triglicerida u krvi. Osim toga, oni također pružaju snažnu zaštitu od oksidativnih oštećenja, što je najčešći uzrok začepljenja krvnih žila.

Borovnice su prepune esencijalnih vitamina, minerala i hrpe antioksidanasa. Sadrže nevjerojatnu količinu vitamina C i E te mangana koji mu omogućuje staničnu zaštitu.

Konzumiranje borovnica je također povezano sa smanjenjem lošeg LDL kolesterola i povećanjem razine dobrog HDL kolesterola.

Borovnice također pojačavaju izvanredan profil zaštitnih fitonutrijenata koji pomažu u sprečavanju nakupljanja plaka koji začepljuje arterije, te pomažu u održavanju zdrave razine krvnog tlaka i štite krvne žile.

Uvijek birajte organske borovnice jer sadrže najveću gustoću antioksidanasa, a ne sadrže pesticide.

Svakako jedite borovnice što je više i češće moguće.

 

5. Tamna čokolada

Tamna čokolada znanstveno je dokazana kao jedan od najboljih prirodnih lijekova za smanjenje rizika i simptoma srčanih bolesti i moždanih udara. Istraživači su mu dali ime “polimasna kaša”, a ako jedete tamnu čokoladu svaki dan, rizik od nastanka srčanih oboljenja može ukloniti za nevjerojatnih 21%.

Istraživanje otkriva da tamna čokolada sadrži kakao koji ima u svom sastavu zapanjujuću količinu flavanola, koji pomaže u prevenciji začepljenih arterija te smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara.

Štoviše, tamna čokolada također pomaže u smanjenju i regulaciji normalne razine krvnog tlaka.

Pažljivo sa porcijama tamne čokolade, dovoljno je pojesti dvije kocke dnevno. Izaberite sorte organske tamne čokolade ili bogate tamne čokolade s koncentracijom kakaa 70% ili većom.

 

 

CardioVasc Plus – za snažno srce i zdrav krvožilni sustav