SRCE – najvažniji mišićni organ u ljudskom tijelu

Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna, koji je pokrenula Svjetska kardiološka federacija 2000. godine s ciljem informiranja ljudi o bolestima srca. Bolesti srca i krvnih žila tj. kardiovaskularne bolesti jedan su od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu.

Način života popraćen stresom, lošom prehranom i manjkom aktivnosti dovodi do srčanih bolesti s kojima se susreću osobe i mlađe i starije životne dobi.

Srce je šuplji mišić, veličine stisnute šake, koji pumpa krv kroz krvne žile. Ono je građeno od srčanog mišićnog tkiva. Dobro je prokrvljeno što mu osigurava dovoljno hrane i kisika.

Vrlo je važno naučiti kako zaštiti srce i krvožilni sustav. Najčešći uzrok smrti je tzv. srčani udar. Kako bi se na vrijeme uspjelo reagirati potrebno je prepoznati simptome. Prvi simptom je tjeskoba. Srčani udar može uzrokovati intenzivnu tjeskobu i strah. Drugi pokazatelj može biti neugoda u prsima, koja se osjeti kao bol i pritisak u središtu prsne kosti ili malo ulijevo. Međutim, nije svaka bol u prsima simptom srčanog udara. Pojava neprestanog kašljanja može biti simptom zatajenja srca. Kao i konstantni umor, mučnina i gubitak apetita. Bol se osim u prsima može osjetit i u dugim dijelovima tijela. Ako vas obli hladan znoj usred nekih nezahtjevnih radnji, moguće da je nastupio srčani udar. Pokazatelji srčanog udara mogu biti i oticanje i slabost.

Uz pojačanu aktivnost smanjuje se razina stresa, da bi zaštitili srce potreban je unos pravilnih namirnica i vitamina. Unosom magnezija, vitamina E, kalija, koenzima Q10 i niacina uvelike pridonosi zdravlju rada vašeg srca.

Riba bogata omega 3 masnim kiselinama glavna je namirnica u očuvanju zdravlja srca. Također, voće i povrće bogato vitaminom C, orašasti plodovi kao što su orasi i bademi koji u sebi sadrže bogatstvo vitamina E. U zaštitu srca treba uvrstiti u jelovnik žitarice, zobenu kašu, tamnu čkoladu i mahunarke. Pijte puno zelenog čaja jer sadrži nekoliko snažnih antioksidansa koji smanjuju kolesterol, a može sniziti i krvni tlak. Možete se opustiti i uz malo crnog vina. Istraživanja pokazuju da malo alkohola značajno smanjuje rizk od srčanog udara.

Čuvajte svoje zdravlje i izdvojite dovoljno vremena za spavanje, hodajte barem 20 minuta dnevno, prilagodite prehranu i vaše će vam srce biti zahvalno.