Što su dodaci prehrani?

“Dodacima prehrani smatra se hrana čija je svrha dopuniti uobičajenu prehranu, a koja predstavlja koncentrirane izvore hranjivih tvari ili druge tvari prehrambenog ili fiziološkog učinka, pojedinačne ili u kombinaciji, na tržištu u doziranom obliku, to jest oblicima kao što su kapsule, pastile, tablete, pilule i slično…”

Zbog osiromašenog tla, brzog načina življenja, nepravilne pripreme namirnica u našem tijelu nedostaju brojni vitamini i minerali. Upravo radi ovih i još mnogobrojnih razloga alternativna i sve više moderna medicina preporučuje svakodnevno korištenje dodataka prehrani. Oni nam mogu omogućiti normalno funkcioniranje organizma i čak poslužiti kao prevencija i zaštita. Na taj način možemo stvoriti otporniji i jači organizam koji se bori protiv svakodnevnih stresnih situacija.

To moja baka nije koristila pa je bila zdrava!

Istina! Ali prije se koristila hrana koja se uzgoji na vrtu, pripremala se zimnica koja je bila puna vitamina i minerala, jelo se ono što se uzgajalo i kretalo po dvorištu i nije bilo kemijski tretirano. Zemlja je bila bogatija minerala i vitamina jer se nije iskorištavala a dohrana se radila prirodnim procesima.

Danas nam je jedan od najvećih problema nedostatak vremena. Skraćuje se vrijeme kuhanja “smrznutim i brzim jelima” koji se predstavljaju kao zdrava hrana, manje se krećemo, stalno smo umorni ali ne znamo radi čega.

Da li nam naše tijelo samo ukazuje da nam nedostaje minerala i vitamina?

DA! 

Umor i pospanost može nam ukazati na nedostatak željeza u organizmu, konstantne prehlade možete preventivno riještiti vitaminom C, pucaju Vam nokti – počmite unositi više vitamina B skupine.

 

Ma svejedno je koje multivitamine kupujem, to je sve isto…

To nije točno.

Prije no što se odlučite na nekog proizvođača dodataka prehrani, napravite malo istraživanje.

  • jesu li dobro prihvaćeni od korisnika
  • ima li kakvih zabilježenih nuspojava ili kontraindikacija s ostalim lijekovima
  • jesu li testirani, znanstveno ispitani i certificirani

Mnogi dodaci prehrani sadrže aktivne sastojke koji mogu imati snažne učinke na tijelo pa treba biti svjestan i posljedica.
Također, ako pijete neku prepisanu terapiju savjetujte se s liječnikom oko uzimanja vitamina.

Na primjer:

  • previše vitamina C u kombinaciji s lijekovima koji sadrže estrogen može izazvati glavobolju,
  • previše vitamina D s diureticima tijazidima povećavaju rizik od hiperkalcemije,
  • previše vitamina B12 može dovesti do proljeva, izbijanja osipa na koži i problema s disanjem i lupanje srca.
  • prevelik unos cinka može oštetiti želudac

Dodaci prehrani ne djeluju na svačiji organizam jednako, stoga je vrlo važno pametno uzimati dodatke prehrani te se pridržavati preporučenih doza.

Tijelo treba svakodnevno slušati i osluškivati.

“Vodite računa o svom tijelu.
To je jedino mjesto gdje možete živjeti.” – Jim Rohn