Što vaša kosa govori o Vašem zdravlju?

Kosa može puno toga otkriti o vašem zdravstvenom stanju, kao muči li vas sindrom policističnih jajnika, disbalans hormona štitnjače ili stres. Također može ukazivati i na nedostatak određenih nutrijenata te nedostatak vitamina i minerala u tijelu.

Kosa namje važna, ona je dio fizičkog izgleda i čini nas onime što jesmo ali isto tako nam “odaje” važne informacije. Izgled vlasišta i kose nam govori važne informacije o našem zdravlju.

Ispadanje kose nas može upozoriti na nepravilnu prehranu?

Ispadanje kose je normalno po stručnom mišljenju. Dnevno izgubimo i do stotinjak vlasi, no više od toga bi moglo biti posljedica neuravnotežene, niskokalorične te također i veganske prehrane. Manjak željeza, vitamina A, B12, te D vitamina i proteina može uzrokovati pojačano ispadanje.

Suho vlasište u kombinaciji sa suhom kosom bez sjaja upućuje na nedovoljan unos zdravih masnih kiselina, krhka, lomljiva i slaba kosa može imati veze s manjkom željeza ili cinka u organizmu. Uravnotežite prehranu , povećajte unos mikronutrijenata i makronutrijenata  ili uzimajte dodatke prehrani i kvaliteta kose bi se trebala poboljšati u dva do tri mjeseca.

Sumnjate na disbalans hormona štitnjače?

Jedna od uloga štitnjače je regulacija metabolizma. Neaktivna ili pretjerano aktivna štitnjača može utjecati na normalan ciklus rasta kose i pojačano otpadanje u duljem periodu. Ako sumnjate na disbalans hormona štitnjače, svoju sumnju uklonite testiranjem TSH hormona u krvi. Testiranjem hipotireoze ili hipertireoze te vraćanjem hormona štitnjače u balans, opadanje kose prestaje.

Sindrom policističnih jajnika uzrokuje hormonska neravnoteža pri kojoj jajnici proizvode previše muških hormona, što može uzrokovati pretjeranu dlakavost ali i povećati gubitak kose. Liječenje se najčešće provodi kontracepcijskim pilulama na bazi progesterona koje snižavaju razinu muških hormona a kod starijih žena se preporučuje hormonsko nadomjesno liječenje. Savjetuje se i vođenje što zdravijeg stila života.

 

Stres.

Ako primjećujete da Vam kosa otpada u grumenima, razlog može biti stres. Medicinski nazvano telogen effluviom oblik trenutnog difuznog otpadanja kose uzrokovan stresom, šokom, problemima, bolestima, operacijom ili traumatičnim događajem. Stres također može biti krivac i za preuranjene sijede vlasi ali i genetika te u rijetkim slučajevima manjak bakra. Smanjite izloženost stresnih situacija, iskušajte tehnike opuštanja i vodite čim uravnoteženiji i mirniji stil života.

 

Upalne bolesti kože

Tegobe s kožom: prhut, dermatitis, psorijaza najčešće se očituju na vlasištu. Prhut je vrlo uobičajena, uglavnom ne ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme i lako se liječi. Seboroični dermatitis uzrokuje infekcija masne kože uzrokovana gljivicom malassezia. Prepoznajemo ga u obliku crvenih žarišta koja se ljuskaju a često i svrbe, slično kao i psorijatične promjene koje se ukazuju u vidu crvenila, svrbeži i ljuskanja. U oba slučaja, najbolje se obratiti dermatologu ili liječniku.

 

Cushingov sindrom

Kod žena lomljiva i suha kosa može biti jedan od pokazatelja Cushingova sindroma – rijetka bolest koja uzrokuje povećanu proizvodnju kortizola – hormona stresa. Ova je bolest uglavnom popraćena s drugim simptomima: visok krvni tlak, umor, bol u leđima, oscilacije u težini, akne, ljubičaste strije po tijelu. Ako primjetite navedene simptome, prvom prilikom se javite svome liječniku.

 

NEW IRON