Tko na srcu ima feler, taj navek mora jesti celer!

sok od celera

Saznali smo sve o najnovijem hitu na tržištu – sok od celera.

Iako, moram priznati, skoro pa svi smo upoznati sa celerom, da li smo ga jeli u bakinim juhama ili u salati, okusni pupoljci su nam odavna upoznati s njegovim žustrim okusom.

Da li opravdava nadimak “superhrana” i što znanost misli o istom pokušat ćemo opisati u ovom blogu.

Celer sadrži visoke doze K vitamina i veliku dozu vitamina A, vitamine B6 i B2 te vitamin C.

Također je izvor sljedećih hranjivih tvari: – mangan

                                                                 – kalij

                                                                 – folna kiselina

                                                                 – pantotenska kiselina (vitamin B5)

Ima jako mali udio šećera i kalorija – na 100 grama 14 kalorija, tako da je odličan izbor za brzi i hranjivi međuobrok.

Zdravstene prednosti celera

1. Smanjuje razne upale i alergije

Alergijska astma i rinitis su upalne bolesti koje zahvaćaju gornje i donje dišne puteve koji se često liječe antihistaminicima ili kortikosteroidima (prepisuje liječnik). Celer sadrži Luteolin, jednu vrlo snažnu fitosupsancu koja učinkovito proizvodi prirodne antioksidanse koji ublažuju postojeće simptome. Sok od celera preporuča se kod kožnih bolesti – iscijedite sok iz svježeg korijena celera i pijte dva puta po dvije žlice na dan.

*Luteolin – mnogi ga smatraju flavonoidom budućnosti zahvaljujući sve većem broju dokaza koji sugeriraju velike potencijalne koristi za zdravlje. Jedan je od najrasprotranjenijih flavonoida a njime je bogat celer te maslinovo ulje i paprika.

2. Artritis

Studija iz 2017. godine ispitala je može li apigenin suzbiti artritis kod miševa.

Istraživači su liječili miševe apigeninom. Nakon toga životinje su pokazale manju upalu tkiva i odgođeni početak simptoma artritisa u usporedbi sa miševima koji nisu primili tretman.

Istraživači su zaključili da apigenin djeluje tako da prekida transport i signalizaciju sposobnosti stanica koje pokreću upalu.

*apigenin – blokira širenje loših stanica, ali ih čini i znatno osjetljivijim na terapije, zbog čega povećava mogućnosti izlječenja. Izvori apigenina su peršin i celer, a moguće ga je naći i u mnogim vrstama povrća i voća prisutnih u mediteranskoj prehrani. Dok apigenin u namirnicama ciljano djeluje na više od 160 proteina u tijelu, farmaceutski lijekovi djeluju tek na nekoliko određenih molekula.

3. Visoki kolesterol

Listovi celera smanjuju visoki kolesterol (LDL). Antioksidansi u celeru odgovorni su za snižavanje kolesterola tako što spriječavaju da uđe u krv.

Pripremite napitak koji snižava kolesterol i trigliceride:

Limun dobro operite (ako je kupljen u običnom dućanu operite ga sa sodom bikarbonom), i nasjeckajte ga na kockice zajedno sa korom. Celer izribajte i pomješajte sa limunom. Prelijte sa litrom vode i neka odstoji 24 sata.  Procijedite napitak kroz gazu i pijte 1 dl prije svakog obroka.

4. Visoki krvni tlak

Zahvaljujući svojoj hrskavoj i vlaknastoj teksturi, celer je pravi borac protiv arterijske hipertenzije. Sadrži aktivne tvari koje prirodnim putem opuštaju mišiće u stijenkama arterija i oko njih. Rezultati američkog istraživanja pokazali su da je krvni tlak pao s 158/96 na 118/82 a sve zahvaljujući soku od celera.

Druge prednosti celera ukljućuju njegovu sposobnost poboljšanja zdravlja jetre i očiju a zahvaljujući folnoj kiselini i vitaminu B6 spriječava rizik za bolesti srca i krvnih žila.

Visoki postotak vlakna, elektrolita i vode odlični su za osobe koje žele smršaviti, spriječiti će dehidraciju a veća količina djeluje kao diuretik i smanjuje napetost.

Sirov je najbolji – celer sadrži flavonoide čija se učinkovitost smanjuje pri visokim temperaturama.

Celer potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koji napadaju i eliminiraju potencijalne stanice raka.

Diuretski čaj od celera: – 20 grama korijena celera

                                        – 20 grama lista peršina

                                        – 20 grama komorača

                                       – 20 grama šparoga

Usitnjene sastojke izmješajte i žlicu mješavine prelijte s pola litre vode. Nakon pola sata čaj procijedite i pijte ga polako kroz cijeli dan.

U Homerovo doba celer je bio simbol ljepote a Hipokrat ga je preporučivao za smirivanje živčanog sustava: “Ako su Vam živci poremećeni, neka Vam celer bude i hrana i lijek”.

Ako smo i imali ikakve nedoumice oko celera i njegovog nadimka “SUPERHRANE” nakon kratkog israživanja i pisanja bloga moramo priznati da smo i sami posegli za celerom i obrisali prašinu s našeg sokovnika.