Život uz dijabetes

Dijabetes ili šećerna bolest je poremećaj metabolizma karakteriziran kroničnom hiperglikemijom (povišenom razinom šećera u krvi) zbog poremećenog izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina ili oboje. Inzulin je hormon, koji proizvodi gušterača, a ima ključnu ulogu za propuštanje šećera (glukoze) u stanice.

Najčešći simptomi su često i obilno mokrenje, žeđ, glad, gubitak na težini, umor, slabost te zamagljen vid. Bitno je razlikovati šećernu bolest tip I i tip II. Kod šećerne bolesti tip I dolazi do potpunog izostanka lučenja inzulina gušterače te ga se mora u potpunosti nadomjestiti liječničkom terapijom. Uzrok šećernoj bolesti tip I nije način prehrane ili stil života, već se ovakav oblik javlja već u djetinjstvu. Opisuje se kao autoimuna bolest. Šećerna bolest tip II je bolest koja se češće javlja kod odraslih zbog pretilosti i tjelesne neaktivnosti. Dok se tip I vrlo brzo prepozna kao bolest, tip II postepeno nastupa, pa je najčešće ne prepoznamo na vrijeme.

Ovu bolest treba shvatiti ozbiljno jer može dovesti do povećanja tlaka, bubrežnih bolesti, neuroloških tegoba i ostalog. Uz pravilno liječenje dijabetesa može se poboljšati kvaliteta života. Prije svega treba redovito vježbati, paziti na prehranu, konzultirati se sa liječnikom.

Na jelovnik je dobro uvrstiti vlakna, omega 3 masne kiseline, hranu bogatu kalcijem i vitaminom D. Namirnice iz kojih možemo izvući potrebne nutritivne vrijednosti su grah, tuna, bobičasto voće, datulje i đumbir. Ono što treba izbjegavati su sol, alkoholna i gazirana pića, te voćne sokove jer su prepuna šećera. Treba se suzdržavati od hrane napravljene od bijelog brašna poput tjestenine i kruha. Nisu dobrodošle ni grickalice poput čipsa, keksi i slično, kao ni masna hrana.

Za kraj, nemojte zaboravljati svakodnevno voditi brigu o razini šećera u krvi kako bi razina bila uravnotežena.