ANEMIJA KOD DJECE – NEW IRON KIDS

ANEMIJA KOD DJECE

Pomanjkanje željeza u dječjoj dobi jedan je od najčešćih zdravstvenih problema kod djece. Nedostatak željeza javlja se zbog povećanih potreba, najčešće zbog rasta, već prije pete godine starosti ali i kasnije sve do puberteta. Željezo koje novorođenče dobi od majke zaliha je za prvih 6 mjeseci života, a nakon toga ga treba dobiti u dovoljnoj količini iz hrane.

Blag pomanjkanje željeza može biti gotovo asimptomatski, a veći nedostatak očituje se anoreksijom, lošim raspoloženjem, plačem, bljedilom, umorom i pospanošću, slabom koncentracijom i povećanom osjetljivošću na hladnoću. Dovoljne količine željeza vrlo su važne za normalan rast i kognitivni razvoj djeteta.

Prije par godina sreli smo se sa novim preparatom željeza, NEW IRON u kapsulama, koji je pokazao izuzetne benefite kod pacijenata koji iz raznih razloga pate od anemije. Problem je bio što se nije mogao primjeniti kod djece i osoba koje imaju problem sa gutanjem krutih tvari. Danas vas možemo obavjestiti da je taj problem riješen.

       NEW IRON KIDS je preparat željeza u obliku sirupa, ugodnog okusa za primjenu kod djece i odraslih osoba koje imaju problem sa gutanjem krutih tvari.

SASTOJCI NEW IRON KIDS SIRUPA:

 • Željezo bisglicinat kelat – male i stabilne molekule željeza, bez ionskog naboja, otporne na hidrolizu zbog želučane kiseline i crijevnih enzima
 • Vitamin C (askorbinska kiselina) pridonosi poboljšanju apsorpcije željeza, ima visoko antioksidativno djelovanje, sudjeluje u jačanju imunološkog sustava
 • Vitamin B12 (cyanokobalamin) sudjeluje kao kofaktor u mnogo procesa u organizmu, pomanjkanje uzrokuje megaloblastičnu anemiju i oštećenja živčanog sistema
 • Folna kiselina je potrebna za normalno odvijanje mnogih bioloških procesa u organizmu a pomanjkanje uzrokuje megaloblastičnu anemiju i poremečaj u radu živčanog sistema
 • Prirodni ekstrakt kamilice ima blagotvorni učinak na probavni trakt pridonoseći ublažavanju probavnih tegoba i mučnina

 

PREDNOSTI NEW IRON KIDS SIRUPA:

 • Dodatak prehrani kod pevećanih potreba željeza
 • Organsko željezo u obliku bisglicinat kelata
 • Sa vitaminima C, B12 i folnom kiselinom
 • Sa prirodnim ekstraktom kamilice
 • Prilagođeno djeci oblikom sirupa ugodnog okusa
 • Bez neželjenih posljedica poput slabosti, probavnih smetnji, opstipacije
 • Primjena samo jednom dnevno u količini ovisnoj o uzrastu
 • Slobodno uzimanje istovremeno i ostalih vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani
 • Bez dodatka šećera i umjetnih boja
 • Pogodan za vegetarijance i vegane

 

VIŠE O SASTOJCIMA SIRUPA NEW IRON KIDS

ŽELJEZO BISGLICINAT – kelat aminokiseline glicin

Željezo je esencijalni element prisutan u svim tjelesnim stanicama  koje imaju važnu ulogu u vezivanju i transportu kisika. Primarna funkcija je vezanje kisika na hemoglobin u crvenim krvnim stanicama i prijenos kisika kroz krv, stvaranju mioglobina odgovornog za prijenos kisika do mišića, održavanju zdravlja crvenih krvnih stanica i hemoglobina, sintezi kolagena i funkcioniranju imunološkog sustava. Ima ulogu kao kofaktor u metabolizmu organizma i vrlo je važan za normalni kognitivni razvoj djece.

Željezo bisglicinat je organsko željezo u obliku male i stabilne molekule željeza koje nemaju ionski naboj, ne disociraju u želucu i ne podlježu djelovanju enzima u crijevima. Bioraspoloživost željezo bisglicinata je 4 puta bolja, apsorpcija 70-75 % bolja od anorganskog željeza, odnosno željezo sulfata (studija: Arch Latinoam Nutr. 2001 Mar;51(1 Suppl 1):13-21.The absorption and metabolism of iron amino acid chelate.Ashmead HD1.Author information 1Albion Laboratories, Inc., Clearfield, Utah, USA.).

 

VITAMIN C – askorbinska kiselina

Vitamin C je neophodan za normalno funkcioniranje organizma. Povećava apsorpciju željeza, sudjeluje u jačanju imunološkog sustava, stvaranju kolagena koji je neophodan za normalan razvoj kosti, hrskavice, krvnih žila, kože, desni i zubi. Jaki je antioksidans i štiti tjelesne strukture od oksidativnog stresa.

 

VITAMIN B12 – Cyanokobalamin

Vitamin B12 je specifičan vitamin koji ima ugrađen kobalt u tragovima. Sudjeluje u metabolizmu nutritijenata, sintezi DNA, metabolizmu homocisteina i kao kofaktor u mnogim procesima u tijelu. Vrlo je važan za normalno funkcioniranje živčanog sustava i psihičko funkcioniranje, te smanjenju umora i iscrpljenosti. Nedostatak vitamina B12 čest je kod vegetarijanaca i vegana, a očituje se umorom, slabošću, zatvorom, gubitkom apetita, depresijom, lošim pamčenjem, poremečajima živčanog sustava i megaloblastičnom anemijom.

 

FOLNA KISELINA – vitamin B9

Folna kiselina ima vrlo važnu ulogu za normalno funkcioniranje mnogih bioloških procesa u tijelu.  Sudjeluje u sintezi aminokiselina, diobi stanica, stvaranju krvnih stanica, metabolizmu homocisteina te je bitna za normalno funkcioniranje imunološkog sustava, normalno psihičko funkcioniranje i smanjenje umora i iscrpljenosti. Nedostatak folne kiseline često se javlja kod djece i žena u reproduktivnoj dobi i uzrokuje megaloblastičnu anemiju i abnormalni razvoj embrija.

 

KAMILICA – Matricaria chamomilla

Prirodni ekstrakt kamilice djeluje blagotvorno u ublažavanju probavnih tegoba i mučnine.