Probudimo se iz zimskog sna

Probudimo se iz zimskog sna

“Proljeće je reklo: “Dosta je zime, i zato evo me”, i u to ime izdalo je nalog šaren svakom cvijetu – “Spavanja je dosta, ostavi sjetu, kakav je to način, na što to liči, iz kreveta skači smjesta, i niči!” Luko Paljetak

Dolaskom proljeća, budi se priroda koja nas vuče da izađemo i upijemo prve zrake sunca. Šarenilo nas zove u prirodu i tjera nas da se sve više krećemo. Buđenjem prirode treba probuditi i naš uspavani organizam koji treba nahraniti i dignuti imunitet u visine da nas ne stignu alergije i proljetni umor.

Probudite se uz nas koristeći savjete naše magistre!

– Jedite antioksidanse i zelene namirnice!
Blitva, šparoge, peršin, raštika – same ili u kombinaciji s raznim bobicama (borovnice, maline, goji bobice) i orašastim plodovima (orah, lješnjak, badem) stvaraju odličnu podlogu za svakodnevno dizanje i jačanje imuniteta. Kontroliranom i raznovrsnom prehranom s dovoljno omega masnih kiselina činite svome tijelu uslugu jer dobra prehrana je investicija u budućnost.

– Pojačati unos C vitamina!
“Kralja prevencije” kojeg možemo unositi kroz šipak, limun, naranče, višnje… Svakodnevni je borac protiv umora, slabosti, anemije, snažan je antioksidans te potiče i održava stvaranje kolagena. Kombinacija sa željezom je idealna za jačanje koncentracije, kroničnog umora i vrtoglavice, smanjenje nemira i razdražljivosti.

– Piti dovoljno vode
Pijući vodu ispiremo nakupljene toksine iz našeg tijela i izbjegavamo dehidraciju, osjećaj gladi te umor. Prvi simptom dehidracije su suha usta, nakon 5 sati dolazi osjećaj slabosti i usporenosti budući da ne dolazi dovoljno hranjivih tvari do mišića u tijelu. Ako ste osjetili žeđ, bubrezi Vam već pate! Dovoljnim unosom vode (ovisi o načinu života ali minimalno dvije litre dnevno) spriječite razvoj bolesti.

– KRETANJE, KRETANJE, KRETANJE
Tjelesnom aktivnosti sačuvajte i unaprijedite svoje zdravlje. Lagana šetnja, vožnja bicikla, rolanje…, vrijeme provedeno u kretanju smanjuje nam rizik od bolesti i pomaže maknuti stres nakupljen od svakodnevnog života. Jednostavne tjelovježbe potiču nam cirkulaciju krvi, sprječava osjećaj hladnih nogu i ruku, česte vrtoglavice, glavobolje, loše pamćenje, otekline i zadržavanje vode.

– Dovoljno sna
Istraživanja su dokazala da dovoljna količina sna (od 7 – 9 sati) smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, visokog tlaka, dijabetesa, visokog kolesterola i debljanja.
Spavanje nije luksuz nego potreba! Odmor i regeneracija tijela je više nego potrebna da idući dan započnemo svježi i koncentrirani za razne zadatke koji nas čekaju.

Recepti za dizanje imuniteta:

Sastojci: Limun
Đumbir
Med

Jedan cijeli nešpricani limun izblendajte, dodajte naribanog đumbir (po volji) i dvije žlice meda. Piti svaki dan natašte po jednu žličicu i smanjujete umor, rizik od raznih upala i ubrzavate metabolizam.

Sastojci:
Mrkva – 1 kilogram
Jabuka – 1 kilogram
Limun – 1 kilogram
Cikla – 1 kilogram
Med – 5 žlica meda

Na sokovnik iscijedite po kilogram mrkve, jabuke, cikle i limuna bez korice.. Sve to promiješajte u jednoj posudi i dodajte 5 žlica meda. Spremite u frižider. Vaš “lijek” za jačanje imuniteta je spreman.

Upotreba:
Svako jutro po pola dcl. i bakterije i virusi će bježati od Vas.