Post-COVD sindrom  –  neurološki simptomi – Neuronal

Post-COVID sindrom definiramo kao simptome koji su prisutni i nakon 12 tjedana od početne infekcije COVID-19 ili su se kasnije pojavili, a ne mogu biti objašnjeni nekim drugim stanjem ili bolesti.

SARS-CoV-2 je vrlo zarazan virus koji uzrokuje bolest nazvanu COVID-19. Nećemo vam ponavljati o simptomima, zaštiti, prijenosu virusa, jer je to već dobro poznato. Činjenica je da puno znamo, ali puno više ne znamo o toj opakoj bolesti.

Nakon akutne faze bolesti u mnogo slučajeva zaostaju i fizički i psihički simptomi tzv. post-COVID sindrom. Najčešći fizički simptomi uključuju umor, kratkoću daha, bol u prsima i kašalj, zanemarujući rjeđe prisutni su poremećaji mirisa i/ili okusa, vrtoglavice, bolovi u zglobovima i/ili mišićima, glavobolja, gubitak apetita, smetnje ravnoteže, ispadanje kose, pojačano znojenje i proljev. Od psihičkih i kognitivnih poteškoća, najčešće se spominju loše raspoloženje, tjeskoba, nervoza, problemi s pamćenjem, koncentracijom i nesanica. Uglavnom su to neurološki simptomi izazvani oštećenjem središnjeg i/ili perifernog živčanog sustava.

Kliničkih studija o post COVID-u još nema, ali ima dosta istraživanja i međusobnih izmjena iskustava putem seminara ili pisanih materijala unutar struke. Tako npr. istraživanje provedeno na 500 ispitanika u SAD na Northwestern University, objavljeno u stručnom časopisu Annals of Clinical and Translational Neurology, sugerira da se neurološki simptomi javljaju kod 80% osoba hospitaliziranih zbog korona virusa. U najvećem broju slučajeva riječ je o glavobolji, vrtoglavici i encefalopatiji. Britanski neurolozi su objavili podatke u časopisu „Brain“ prema kojima virus SARS-CoV-2 može izazvati teška oštećenja mozga i kod pacijenata s lakim simptomima ili pacijenata koji su već ozdravili, a nisu odmah prepoznata, već se  prepoznaju znatno kasnije.

U Hrvatskoj su otvorene i dalje se otvaraju post-covid ambulante u kojima stručno osoblje pomaže pacijentima sa post-covid simptomima. Izmjenjuju se međusobno stečena iskustva i istraživanja na globalnom nivou.Prema procjenama struke između 30 i 40 % preboljelih imati će neurološke simptome koji su izazvani napadom i na centralni i na periferni živčani sustav.

Pacijenti se obično javljaju nakon dva, tri, četiri, pet ili više tjedana s glavoboljom koja je kontinuirana, s utrnulošću ekstremiteta, nestabilnošću, vrtoglavicama… Treba napomenuti da se sa takvim simptomima javljaju i osobe mlađe od 30 godina i osobe koje su imale blage simptome u toku bolesti.

       Za sada nekih određenih lijekova nemamo, već se prilazi svakom simptomu zasebno. Uz preporučene lijekove od strane liječnika posebnu pažnju treba obratiti na prehranu i fizičku aktivnost. Fizičku aktivnost treba uvoditi laganim ritmom, po mogućnosti uz stručnu pomoć, prateći fizički oporavak organizma.

Prehrana tu ima znatnu ulogu. Bogatom i raznolikom prehranom organizam dobiva dovoljne količine svih nutritijenata u normalnim životnim okolnostima. Kada je organizam napadnut bolešću ili stresom javlja se povećana potreba za određenim nutritijentima, koje sada ne možemo unijeti u dovoljnoj količini samom hranom, već moramo posegnuti za kvalitetnim, od ranije poznatim dodacima prehrani.

Za simptome kao što su neuralgije i neuropatije, trnci i bolovi u ekstremitetima i leđima postoji niz studija u kojima su uočene blagodati nukleotida u kombinaciji sa B-kompleksom. Nukleotidi su monomerske, tj.građevne jedinice nukleinskih kiselina (RNK, DNK) i posrednici prijenosa energije unutar stanica (adenozin).

Poznate su i uočene blagodati dodatka prehrani sa osnovnim sastojkom nukleotidom obogaćenim B-kompleksom pod nazivom Neuronal. Preparat je u obliku kapsula,nema poznatih nusdjelovanja, može se uvrstiti u svakodnevnu  prehranu uz svu postojeću terapiju po potrebi vremenski neograničeno.

Zbog uočenih blagodati nukleotida preporuka je i pacijentima sa neurološkim post-covid simptomima uvrstiti Neuronal kapsule u svoju svakodnevnu prehranu.

Neuronal kapsule

Check our bestsellers!

Akcija

Kapsule za zglobove i kralježnicu

Neuronal kapsule

25.30 77.20  PDV uključen u cijenu
Akcija

Jačanje imuniteta

NEW IRON

16.05 64.20  PDV uključen u cijenu
Akcija

Kapsule za zglobove i kralježnicu

Lyprinol Advanced

61.34 147.22  PDV uključen u cijenu
Akcija

Kapsule za srce i krvožilni sustav

Cardiovasc Plus – srce i krvne žile

33.53 134.12  PDV uključen u cijenu
Akcija

Kapsule za zglobove i kralježnicu

Arthronal

33.03 132.12  PDV uključen u cijenu
Akcija

Jačanje imuniteta

Cerebronal

31.90 153.12  PDV uključen u cijenu
Akcija
17.23 68.92  PDV uključen u cijenu

Oraflogo gel, otopine i paste za zube

Oraflogo pasta za zube

8.75  PDV uključen u cijenu