Omega – 3 masne kiseline su dugolančane višestrukonezasićene masne kiseline, koji su neophodne za rast i razvoj čovjeka. Ljudski ih organizam nije u mogućnosti sam sintetizirati stoga je nužan njihov unos hranom. Omega 3 masne kiseline su visoko koncentrirane u mozgu i važne su za kognitivni razvoj i ponašanje. Često su opisivane kao dragocjene masnoće zbog povoljna djelovanja na zdravlje – prije svega štite srce i krvne žile sniženjem razine triglicerida, modulacijom upale i antiaritmijskim djelovanjem.
Najpoznatiji izvori Omega-3 masnih kiselina su plava riba i orašasti plodovi i sjemenke, iako ju mozemo pronaci u sirokom spektru namirnica . Upravo proučavanje prehrane bazirane na ribi, je poslužilo kao katalizator za proučavanje Omega-3 masnih kiselina i njihova učinka na ljudsko zdravstven blagostanje .
Jedna od najranijih spoznaja vezana uz riblje ulje i omega 3 masne kiseline odnosila se na vrlo nisku učestalost (incidenciju) bolesti srca među grenlandskim Eskimima, unatoč visokom unosu masti. U desetljećima koja su uslijedila postupno je rastao broj spoznaja o mehanizmima njihova djelovanja, a posljedično i popularnost u stručnim krugovima i općoj populaciji.
Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća interes za Omega 3 masne kiseline i njihovu ulogu u zdravlju kontinuirano raste. Mnoge kliničke i epidemiološke studije uputile su na pozitivne uloge omega-3 masnih kiselina tokom razvoja djeteta te prevenciji i terapiji malignih i srčanožilnih bolesti, a u novije vrijeme i kod mentalnih bolesti, uključujući depresiju, demenciju i ADHD (engl. Attention Deficit and Hyperactivity Disorder – poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje / poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću).
Pozitivan učinak Omega-3 masnih kiselina na ljudsko zdravlje :
• smanjuju razinu triglicerida u krvi
• smanjuju krvni tlak i sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka
• poboljšavaju cirkulaciju krvi.
• igraju ključnu ulogu u funkciji mozga, normalnom rastu i razvoju
• mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Simptomi nedostatka omega-3 masnih kiselina :
• umor
• slabo pamćenje
• suha koža
• problemi sa srcem
• promjene raspoloženja
• depresija
• slaba cirkulacija
Današnja prehrana obiluje omega 3 masnim kiselinama, naročito s omega – 6 i omega – 9, dok su omega -3 masne kiseline slabije zastupljene i često ih nedostaje u prehrani stoga je važna tendencija dostizanja ravnoteže omega-3 i omega-6 masnih kiselina kako bi se održao optimalno zdravstveno stanje organizma.
Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama:
• Chia sjemenke
• Α-linolova kiselina
• ulje od chije (Salvia hispanica)
• ulje od perille (Perilla frutescens)
• laneno ulje (linum usitatissimum)
• ulje od sjemenke konoplje
• orahovo ulje
• ulje od uljene repice
• sojino ulje
• ribe iz hlanih mora ( losos, haringa)
• plava riba ( tuna, inćun, skuša, srdela)
• alge