Terminalia Chebula – biljka vrijedna spomena

“Jedino zdravlja i znanja nikad dosta “

Ciceron

Što bi se dogodilo kada bi Vam rekla da jedno stablo, visoko 15 – 24 metra, okrugle krošnje, cvjetovima neugodnog mirisa posjeduje izuzetno ljekovite moći te ga radi toga nazivaju “lijekom koji odbija sve bolesti”, “kraljem medicine”,  pa čak i “božanskim plodom”.

Jedna stara narodna kaže: “Za svaku bolest raste jedna biljka”.  Za Terminaliu Chebulu se može reći da je jedna biljka za mnogo bolesti.

Posjeduje snažno protugljivično, protuupalno i antibakterijsko svojstvo.

Prema Ayuverdskoj medicini sam plod Terminalie Chebule (Haritaki plod) koristi se kod:

 • otoka i upala
 • kašlja i astme
 • kao prirodni analgetik
 • napetosti, stresa i frustracija
 • bolnog mokrenja i bubrežnih kanala
 • nadutosti (koristi se i kao probiotik)
 • zatvora i neredovitog pražnjenja crijeva
 • visokog tlaka
 • bolesti kardiovaskularnog sustava
 • bolne i otečene zglobove
 • dijabetesa

Terminalia Chebula se široko koristi u Ayuverdi, Unani i Homeopatskoj medicini te se sve više koristi i u suvremenoj medicini. Primjećene znanstvene prednosti mogu se prepisati prisutnosti različitih fitokemikalija poput polifenola, terepena, flavonoida, alkaloida, antocijana i glikozida.

Možemo reći da je Terminalia Chebula neiskorišteni resurs u borbi protiv ljudskih bolesti.

PROTUUPALNO I PROTUARTRITIČNO DJELOVANJE

Vodeni ekstrakt suhog voća Terminalie Chebule pokazalo je protuupano svojstvo te je značajno umanjilo pojavu i napredovanje artritisa.

POBOLJŠANJE POKRETLJIVOSTI PROBAVNOG SUSTAVA

Dokazano je da Terminalia Chebula ubrzava vrijeme pražnjenja želuca djelujući kao laksativ. Ovo djelovanje je uravnoteženo sa zaštitnim učinkom na probavnu sluznicu, s poboljšanjem sekretivnog statusa Brunnerove žlijezde koja je uključena u zaštitu protiv čira na dvanaesniku.

 

*otkriveno je da oralno ispiranje ekstraktom Terminalie Chebule značajno smanjilo ukupni broj bakterija i streptokoka u uzorcima sline. Zaštitni učinak trajao je oko tri sata nakon ispiranja, pokazujući potencijalnu ulogu Terminalie Chebule u prevenciji zubnog karijesa.

*plod Terminalie Chebule – Haritaki – saveznik je jetre u zaštiti organizma protiv štetnih tvari. Potiče izlučivanje tekućine te pomaže u čišćenju urinarnog trakta.

Kako potiče probavno čišćenje i izlučivanje otpadnih tvari, pomaže u gubitku kilograma te se smatra odličnim prirodnim sredstvom za mršavljenje.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, oko 80% svjetske populacije uglavnom se oslanja na biljnu tradicionalnu medicinu za svoje potrebe u primarnoj zaštiti. Naravno, s razvojem medicine, stigli su moderni tvornički lijekovi. Iako uz sav taj tehnološki napredak i primjenu sofisticiranih lijekova, zanimanje za vrijednost i tradiciju biljnih lijekova raste iz dana u dan.

 

Arthronal – pomoć za zglobove i kosti