KOLESTEROL (5)

Kolesterol je lipid – vrsta masti, koja je organizmu neophodna za izgradnju staničnih memebrana, proizvodnju hormona (spolni hormoni), vitamina D i žučnih kiselina (potrebne za probavu). Proizvodi ga jetra i unosimo ga hranom.

Poznat je LDL kolesterol (loš) niske gustoće koji se prenosi u tkiva, a ako postoji višak taloži se na stjenkama krvnih žila stvarajući plakove, a time i suženja krvnih žila, te doprinosi uzroku ateroskleroz i drugih kardivaskularnih oboljenja.

HDL kolesterol (dobar) vraća višak LDL kolesterola u jetru gdje se razgrađuje i izlučuje, time ima pozitivan doprinos na regulaciju kolesterola. Viša razina HDL-a je dobra, jer doprinosi ublažavanju kardiovaskularnih bolesti.

Na povišeni kolesterol utjeće genetska predispozicija, stil života (fizička neaktivnost), stres i prehrana. Idealno je kada su HDL i LDL izbalansirani.

U prehrani je nužno smanjiti zasičene i transmasne kiseline, a uvesti nezasičene masne kiseline (ulje krila – račić hladnog sjevernog mora, maslinovo ulje …) i antioksidanse.

Autor

  • - Rođena u Kerestincu, osnovna škola Kerestinec i Sveta Nedelja;
    - V gimnazija Zagreb; Farmaceutsko biokemijski fakultet Zagreb
    - Radno iskustvo 35 g. u ljekarni u Zagrebu (od toga 10 g. u Kutini)
    - Unatrag 10 g. aktivno sudjelovanje u istraživanjima i studijama dodataka prehrani iz popisa zastupstva (Neuronal, Cerebronal, Oraflogo), praćenje i kontakt sa korisnicima dodataka prehrani tvrtke Medicinalis
    - Stručni suradnik: Nemec Pharmacia - Samobor
    - Vanjski suradnik: Panakea – Ljubljana, Slovenija; Medicinalis – Klagenfurt, Austrija
    - Objavljivanje članaka u Vjesniku dentalne medicine
    - Objavljivanje članaka za Nemec Pharmaciu: Farmaceutski glasnik; Članci u dnevnoj štampi (24 sata, Jutarnji list) i specijalnim izdanjima
    - Hobi: šivanje i modne kreacije
    - Sport: vježbanje u terapijske svrhe; Nordijsko hodanje