Astaksantin je snažni prirodni antioksidans crvene boje iz skupine karotenoida ksantofila, topiv u mastima, poznat kao „kralj karotenoida“. Djeluje neutraliziranjem štetnih slobodnih radikala i na taj način štiti stanice organizma od oksidativnog stresa i oštećenja.
Najbogatiji prirodni izvor astaksantina je alga Haematococcus pluvalis koja obitava u morskim, vrlo teškim životnim uvjetima, gdje se štiti od sunca i UV zračenja stvaranjem golemih količina astaksantina. Alga služi kao hrana mnogim morskim vrstama dajući im narančasto-ružičastu obojenost: losos, krill, jastog, škampi, flamingosi …
Istraživanja navode da je astaksantin antiksidans jači:
- 17xod ekstrakta sjemenki grožđa
- 18xod ekstrakta borove kore
- 40xod beta karotena
- 75xod alfa lipoične kiseline
- 500xod vitamina E
- 560xod zelenog čaja
- 800xod koenzima Q10
- 1500xod kurkume
- 3000xod resveratrola
- 6000xod vitamina C (*Jači znači 1000x brži u neutraliziranju singletnog kisika.)
Račić kril (Euphausia superba) se hrani algom Haematococcus pluvalis i hranom dobiva velike količine astaksantina. Astaksantin iz račića dobivamo patentiranim proizvodnim procesom.
Astaksantin doprinosi smanjenju rizika sa kardiovaskularnim oboljenjima vezanim uz snižavanja kolesterola i triglicerida i zaštitom LDL-a od oksidacije.
Izvori:Astaksantin: Izvori, ekstrakcija, stabilnost, biološke aktivnosti i njegova komercijalna primjena – pregled
1 Institut za znanosti o oceanu i Zemlji, Sveučilište Malaya, Kuala Lumpur 50603, Malezija; E-pošta: phang@um.edu.my
2 Odjel za biotehnologiju biljnih stanica, Središnji institut za istraživanje tehnologije hrane (Sastavni laboratorij Vijeća za znanstvena i industrijska istraživanja), Mysore-570020, Karnataka, Indija; E-pošta: sarada_ravi@yahoo.com
3 C. D. Sagar Centar za znanosti o životu, Dayananda Sagar institucije, Kumaraswamy Layout, Bangalore-560078, Karnataka, Indija; E-pošta: rgokare@yahoo.co.in