Kolesterol je lipid – vrsta masti, koja je organizmu neophodna za izgradnju staničnih memebrana, proizvodnju hormona (spolni hormoni), vitamina D i žučnih kiselina (potrebne za probavu). Proizvodi ga jetra i unosimo ga hranom.
Poznat je LDL kolesterol (loš) niske gustoće koji se prenosi u tkiva, a ako postoji višak taloži se na stjenkama krvnih žila stvarajući plakove, a time i suženja krvnih žila, te doprinosi uzroku ateroskleroz i drugih kardivaskularnih oboljenja.
HDL kolesterol (dobar) vraća višak LDL kolesterola u jetru gdje se razgrađuje i izlučuje, time ima pozitivan doprinos na regulaciju kolesterola. Viša razina HDL-a je dobra, jer doprinosi ublažavanju kardiovaskularnih bolesti.
Na povišeni kolesterol utjeće genetska predispozicija, stil života (fizička neaktivnost), stres i prehrana. Idealno je kada su HDL i LDL izbalansirani.
U prehrani je nužno smanjiti zasičene i transmasne kiseline, a uvesti nezasičene masne kiseline (ulje krila – račić hladnog sjevernog mora, maslinovo ulje …) i antioksidanse.