TRIGLICERIDI (6)

Trigliceridi su spoj glicerola i tri masne kiseline. Najčešći su oblik masti u tijelu. Tijelo ih stvara iz hranom unešenog viška kalorija (naročito ugljikohidrata) i  pohranjuje u masne stanice za korištenje energije između obroka.

Do povećanih vrijednosti u krvi dolazi zbog neravnoteže u metabolizmu, večem unosu od potrošnje energije, dijabetesa, pretilosti, fizičke neaktivnosti … Povišene razine triglicerida zajedno sa povišenim LDL kolesterolom predstavljaju značajan rizik za kardiovaskularne bolesti.

Za smanjnje triglicerida treba promijeniti način života i dodati u prehranu potrebne nutrijente uz ulje krila.

Autor

  • - Rođena u Kerestincu, osnovna škola Kerestinec i Sveta Nedelja;
    - V gimnazija Zagreb; Farmaceutsko biokemijski fakultet Zagreb
    - Radno iskustvo 35 g. u ljekarni u Zagrebu (od toga 10 g. u Kutini)
    - Unatrag 10 g. aktivno sudjelovanje u istraživanjima i studijama dodataka prehrani iz popisa zastupstva (Neuronal, Cerebronal, Oraflogo), praćenje i kontakt sa korisnicima dodataka prehrani tvrtke Medicinalis
    - Stručni suradnik: Nemec Pharmacia - Samobor
    - Vanjski suradnik: Panakea – Ljubljana, Slovenija; Medicinalis – Klagenfurt, Austrija
    - Objavljivanje članaka u Vjesniku dentalne medicine
    - Objavljivanje članaka za Nemec Pharmaciu: Farmaceutski glasnik; Članci u dnevnoj štampi (24 sata, Jutarnji list) i specijalnim izdanjima
    - Hobi: šivanje i modne kreacije
    - Sport: vježbanje u terapijske svrhe; Nordijsko hodanje