KAKO SI POMOĆI KOD PROBLEMA SA ZGLOBOVIMA?? – Arthronal

KOLIKO ZNAMO O NAŠIM ZGLOBOVIMA ?

 

Zglobovi nisu zasebni segmenti i ne mogu funkcionirati samostalno. Dio su mišićnokoštanog sustava i zajedno sa kostima, mišićima, tetivama i ligamentima formiraju kostur. U ljudskom tijelu ima otprilike 360 zglobova. Kostur daje čvrstoću i stabilnost organizmu, predstavlja uporište za mišiće odgovorne za pokrete. Kosti su povezane zglobovima , a opseg kretnji ovisan je o vrsti zgloba:

 1. sedlasti – između kostiju šake
 2. jajoliki – između kostiju prsta
 3. ravni – između kostiju šake istopala
 4. kutni – između nadlaktice i lakatne kosti
 5. obrtni – između lakatne i palčane kosti
 6. kuglasti – između lopatice i nadlaktice

Zglob je specijalizirana i integrirana struktura kompleksne građe  zglobnih tijela koju čine hrskavica i zglobna čahura sa sinovijalnom tekućinom. Ostale zglobne strukture za normalno funkcioniranje zgloba su ligamenti, tetive i mišići koji zajedno omogućuju stabilnost i pokretanje ljudskog kostura. Zglobne strukture omogućuju optimalnu raspodjelu normalnog mehaničkog stresa i minimalno trenje tijekom pokretanja zgloba.

Zglobne ploštine su prekrivene hrskavicom, glatkim i otpornim zaštitnim tkivom koje djeluje kao ublaživač udaraca i trenja između zglobnih ploština kostiju. Zglob je prekriven tkivom (sinovijalno tkivo) koje ga oblaže sa svih strana tvoreći zglobnu čahuru. Stanice u sinovijalnom tkivu proizvode prozirnu, želatinoznu tekućinu (sinovijalna tekućina) koja ispunjava zglobnu čahuru i dodatno smanjuje trenje unutar zgloba.

 

Zglobove možemo podijeliti u tri vrste:

 1. Sinovijski zglobovi (diartrotski ili pravi zglobovi) sa mogućnošću slobodnih pokreta. Imaju sinovijsku membranu koja luči sinovijalnu tekućinu u sinovijalnu šupljinu.
 2. Amfiartrotski zglobovi,kod kojih su susjedne kosti odijeljene zglobnom hrskavicom ili vezivno-hrskavičnim diskom, vezani su čvrstim ligamentima, što omogućuje vrlo male pokrete, npr. intervertebralni disk između dva kralješka.
 3. Sinartrotski zglobovi, nalaze se samo na lubanji gdje tanko vezivno tkivo odjeljuje pojedine kosti i pokreti nisu mogući.

 

Kod sinovijskih ili pravih zglobova zglobne ploštine su prekrivene hrskavicom.

Svaki zglob je dobro opskrbljen krvnim i limfnim žilama. Arterije, vene i limfne žile čine gustu mrežu oko zgloba, šalju brojne ogranke u zglobnu čahuru i okrajke kostiju. Jedino zglobna hrskavica ne sadrži krvne i limfne žile, a hrani se iz sinovijalne tekućine.To je još jedan razlog da zglob bude dobro opskrbljen sinovijalnom tekućinom.

 

Hrskavica

Razlikujemo tri vrste hrskavice:

 1. Hijalina hrskavica je najzastupljenija u tijelu. Formira rebrene hrskavice, nalazi se u grkljanu, dušniku i većim bronhima i na svim zglobnim površinama. Ima veliku količinu homogene međustanične tvari u koju su uklopljena vlakanca kolagena tipa II. Zglobna hrskavica nema krvnih žila i prehranjuje se iz sinovijalne tekućine.
 2. Elastična hrskavica se nalazi u uški, vanjskom slušnom hodniku, te malim hrskavicama grkljana i bronha. U međustaničnoj tvari elastičnu hrskavicu osim kolagenih vlakanaca tipa II, izgrađuje i mreža elastičnih vlakana.
 3. Vezivna ili fibrozna hrskavica, prijelazna je forma prema vezivnom tkivu,izrazito čvrsta i otporna, a nalazi se na mjestima sa posebno velikim opterćenjem. Smještena je u području intervertebralnih diskava, u simfizi stidnih kosti, te na hvatištu pojedinih tetiva za kost, a to je u području koljenskoga zgloba ili područja čašica zgloba kuka. Vezivna hrskavica građena je od otočića hijaline hrskavice smještenih u gustom vezivnom tkivu u kojem prevladavaju vlakna kolagena tipa I.

 

Prvo što propada unutar zgloba jest hrskavica. Čimbenici koji potiču neželjene promjene su:

 1. Povećano opterećenje zglobova – nastaje uslijed teških fizičkih radova, intenzivnog bavljenja sportom, naglim rastom….
 2. Starenje– usporedno s godinama hrskavica se stanjuje, dolazi do oštećenja i   propadanja njena tkiva.
 3. Ozljedeu toku života – ubrzavaju stanjivanje i propadanje tkiva hrskavice
 4. Upalni procesi– stvaraju tvari koje dovode do razaranja tkiva hrskavice.
 5. Slabljenje mišićne mase– promjena karakteristična za starije osobe i općenito osobe koje se nedovoljno kreću, npr.kod trauma, mišići oslabe i njihovu funkciju preuzimaju zglobovi, a to je za njih dodatno, preveliko opterećenje.

Hrskavica nije prokrvljena, i upravo zbog toga što nema prokrvljenost hrskavica se vrlo teško oporavlja.

S obzirom da je zglob jedna kompleksna cjelina mora imati na raspolaganju dovoljnu količinu tvari potrebnih za stvaranje kolagena, međustanične tvari i hijaluronske kiseline.

Ljudski organizam sam sintetizira kolagen. Do danas se zna za 19 različitih vrsta kolagena.
Po važnosti se istiću četiri:

 1. kolagen tipa I u kostima, hrskavici i vezivnom tkivu
 2. kolagen tipa II u hrskavici
 3. kolagen tipa III u embrionalnim tkivima, u krvnim     žilama, maternici i gastrointestinalnom traktu
 4. kolagen tipa IV u bazalnim membranama i tvori mrežu

 

Starenjem stopa obnove opada tako da poslije 25 godina tijelo gubi oko 1,5 % kolagena godišnje, te se javljaju povećane potrebe za supstancama potrebnih zglobovima.

Da bi popunili potrebe za kolagenom i međustaničnom tvari moramo imati dovoljno glukozamina, kondroitina, proteina, aminokiselina, cinka, bakra, mangana, hijaluronske kiseline i metilsulfonil metana-MSM. Sumpor je iza kalcija i fosfora najzastupljeniji mineral u tijelu i sastavni je dio vezivnog tkiva. U normalnim životnim uvjetima raznolikm prehranom unosimo dovoljnu količinu svih potrebnih nutritijenata i oligoelemenata potrebnih za sintezu kolagena i sinovijalne tekućine potrebne za opskrbu hrskavice.

 Kada su te potrebe povećane moramo posegnuti za dodacima prehrani.  

Unatrag desetak godina znanstvenici su uložili mnogo truda u istraživanju dodataka prehrani. U drevnoj kineskoj medicini od davnina se koristi za bolne zglobove, upale, iščašenja ekstrakt ploda drva Terminalia chebula. Tako se došlo inovativnim tehnološkim postupkom i do jedinstvene recepture za jedan dodatak prehrani kod kojeg je primječena znatna blagodat kod problema sa zglobovima.
To su ARTHRONAL kapsule koje sadrže kompleks 11 odabranih sastojaka visoke čistoće, sinergističkog djelovanja:

 

 • Metil sulfonil metan (MSM) – Arthronal sadrži najčišći, najsigurniji i najbolji oblik MSM-a s dokazanim učinkom. MSM (metil sulfonil metan), također poznat kao metil sulfon, oblik je organskog sumpora. Sumpor je treći najbolje zastupljen mineral u tijelu iza kalcija i fosfora. Prisutan je u svim tkivima kao sastavni dio vezivnog tkiva, od toga oko polovice u mišićima, koži i kostima.

 

 • Glukozamin – Arthronal® sadrži najnoviju generaciju glukozamina dobivenu inovativnom i patentiranom tehnologijom fermentacije. Ne uzrokuje alergije tipične za glukozamin iz školjkaša, ne sadrži genetski modificirane organizme i ne iritira želudac.

 

 • Terminalia chebula – Plodovi drva Južne Azije navedeni su u Ayurvedi na samom vrhu ljekovitog bilja za smanjenje bolova i oticanja zglobova. Arthronal sadrži klinički dokazan ekstrakt ploda Terminalije chebule sa standardiziranom količinom čebulinske i čebulagne kiseline. Ne sadrži genetski modificirane organizme.

 

 • Kondroitin sulfat – spoj prirodno prisutan u izvanstaničnom matriksu. Ima funkciju održavanja fleksibilnosti i smanjenja trenja između zglobova. Arthronal sadrži visokokvalitetan kondroitin sulfat goveđeg izvora u optimalnim dozama.

 

 • Hijaluronska kiselina – Nalazi se u vezivnom tkivu i zglobovima, gdje služi kao lubrikant i pruža elastičnost i fleksibilnost zglobova. Arthronal sadrži hijaluronsku kiselinu koja se ističe svojom visokom čistoćom i potpunom sigurnošću. Nema nuspojava i ne uzrokuje alergije.

 

 • Vitamin C – doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalno funkcioniranje kostiju i hrskavice.

 

 • Cink – doprinosi u održavanju zdravih kostiju.

 

 • Mangan -doprinosi u održavanju zdravih kostiju i stvaranju vezivnog tkiva.

 

 • Bakar – ima ulogu u formiranju vezivnog tkiva.

 

 • Folna kiselina – ima ulogu za normalno funkcioniranje imunološkog sustava.

 

 • Vitamin D3 – doprinosi normalnoj apsorpciji kalcija, fosfora i normalnoj razini kalcija u krvi. Ima ulogu u održavanju normalne funkcije kostiju.

 

 • PREPORUČENA DOZA I NAČIN KORIŠTENJA

Prvih 4-6 tjedana preporučujemo udarnu dozu od 6 kapsula dnevno zatim 3 kapsule dnevno. Dnevna doza može se rasporediti kroz dan proizvoljno ili uzeti odjednom.

 

Da bi održali zdrave i pokretne zglobove moramo održavati zdravu, dobro nahranjenu hrskavicu, koja se hrani isključivo iz sinovijalne tekućine, ligamente i naravno mišiće.

Arthronal – pomoć za zglobove i kosti